Zavřít reklamu

Softwarová divize Huawei má v posledních měsících plné ruce práce. Nejen, že musí připravovat klasické aktualizace pro telefony, zároveň chystají vlastní operační systém, a ještě musí řešit tvorbu vlastních služeb, když kvůli embargu ze strany USA přišel Huawei o možnost využívání služeb Google. Nejnovější verze nadstavby nese označení EMUI 10.1 a kromě nových funkcí, už také víme o tom, na které telefony se dostane.

Samozřejmě nemůže chybět zrychlení a optimalizace systému. V tomto obecném označení se může skrývat cokoliv, většinou to ale uživatelé ani nepoznají. První větší novinkou je tak úprava Multi-Window, tedy zobrazení více aplikací zároveň. U vybraných aplikací bude moct uživatel odpovídat na zprávy, nebo třeba ovládat média, aniž by opustil původní aplikaci. Další zajímavou funkcí je možnost přetahování obrázků, textů a souborů z jednoho okna aplikace do druhého, podobně jako u PC. Huawei také přidal pokročilejší možnost ovládání jiných zařízení, jako jsou Bluetooth reproduktory.

Huawei MeeTime je v podstatě odpověď společnosti na služby jako je Google Duo nebo FaceTime – tedy videohovory. Huawei do budoucna plánuje větší zaměření na spolupráci několika uživatelů a sdílení obrazovky. V neposlední řadě se představil chytrý asistent Celia, který se dá aktivovat jednoduše slovním spojením „Hey Celia“. V porovnání s konkurencí je stále na začátku. Huawei ale naznačil několik pokročilých funkcí, které chystá. Mezi nimi je například identifikace objektů, určení kalorií jídla přes fotoaparát a možnost mít virtuálního tlumočníka.

Pokud jde o podporu, tak Huawei oznámil, že nadstavbu EMUI 10.1 obdrží více než 30 zařízení. Jako první se dočkají Huawei Mate 30, Huawei P30 a ohebný telefon Mate X. Kompletní seznam si můžete prohlédnout níže:

Huawei zařízení, které obdrží EMUI 10.1

  • 31. března 2020 (Začátek uzavřené betaverze) – Mate 20, Mate 20 Pro, Mate 20 RS Porsche Design, Mate 20 X 4G, Nova 6, Nova 6 5G, Nova 6 SE, MatePad Pro, MediaPad M6 10.8, MediaPad M6 8.4, MediaPad M6 Turbo Edition
  • Polovina dubna 2020 (Otevřená betaverze) – Huawei P30, P30 Pro, Mate 30 4G, Mate 30 5G, Mate 30 Pro 4G, Mate 30 Pro 5G, Mate 30 RS Porsche Design
  • Duben 2020 (Začátek uzavřené betaverze) – Mate 20 X 5G, Mate Xs, Mate X (konec dubna), Nova 5 Pro (polovina dubna), Nova 5, Nova 5i Pro, Nova 5z, Enjoy 10S (konec dubna).

Honor zařízení, které obdrží EMUI 10.1

  • 31. března (Otevřená betaverze) – Honor V30, Honor V30 Pro, Honor V20, Magic2, Honor 20, Honor 20 Pro.
  • 31. března (Začátek uzavřené betaverze) – Honor 9x a Honor 9X Pro.
  • Začátek dubna 2020 (Začátek uzavřené betaverze) – Honor 20S
  • Konec dubna 2020 (Začátek uzavřené betaverze) – Honor 20 Lite

Dnes nejčtenější

.