Zavřít reklamu

Přestože jsou nový Huawei P40 a jeho odnože naprosto úžasné telefony, jednu vadu na kráse přeci jen mají. Je jí absence aplikací a služeb Googlu, který byly dříve pro smartphony z dílny Huawei naprosto typické. Kvůli sporům USA a Číny však musel dát Google svým aplikacím a službám využívanými společností Huawei stopku a ta si tak musela vytvořit vlastní obchod s aplikacemi a zaplnit jej tak, aby mohl alespoň částečně konkurovat Google Play na Androidu. Jak se však zdá, vedení Huawei stále věří v to, že se vztahy s USA a tedy i Googlem zlepší a jeho aplikace do AppGallery Store, jak se obchod s aplikacemi Huaweie jmenuje, přeci jen postupem času dorazí. 

Svou vizi nastínil v nedávném rozhovoru pro CNBC generální ředitele Huaweie Eric Xu. Ten se nechal přímo slyšet, že věří v to, že se dříve či později aplikace Googlu do AppGallery Store podívají, jelikož něco podobného se stalo v minulosti i v případě App Storu na iPhonech. U těch byla situace zcela jiná, avšak to vítr z plachet šéfovi Huaweie rozhodně neubírá, ba naopak. Tomu se však na druhou stranu nelze příliš divit, jelikož i samotný Google by o spolupráci s Huaweiem stál a o její povolení už dokonce požádal ve své domovině. Schvalovací proces je nicméně dlouhodobou záležitostí s nejistým výsledkem. 

Zatímco v Číně Huawei absence aplikací Googlu v jeho prémiových telefonech příliš mrzet nemusí, jelikož jsou na něm zakázány již řadu let, v případě zahraničních trhů je to pro něj velká rána. Aplikace od Googlu se totiž řadí dlouhodobě mezi jedny z nejvyužívanějších a jejich absence tudíž prodejnost telefonů bezesporu poznamená. Jen za minulý rok měla společnosti způsobit problémy za 10 miliard dolarů, přičemž letos se očekává ztráta ještě vyšší. Ale kdo ví, třeba se USA umoudří a aplikace Googlu nakonec do novinek pošle co nevidět.

Dnes nejčtenější

.