Zavřít reklamu

LineageOS (dříve známý jako CyaongenOS) je alternativní ROM pro Android telefony. Uživatelé jej volí hlavně v případech, kdy už jejich telefon nedostává oficiální aktualizace od výrobce. Díky LineageOS se tak můžou i na několik let starých telefonech objevit poslední bezpečnostní záplaty anebo nejnovější Android – prodlužuje se tak tím životnost telefonů. Nyní byla představena nová verze LineageOS 17.1, která je poprvé založena na posledním Androidu 10.

Trošku netradičně se nová verze nenazývá LineageOS 17, ale LineageOS 17.1. Vývojáři to vysvětlují tím, že klasicky započaly vývoj LineageOS 17 v září 2019, kdy se zdrojový kód Androidu 10 dostal do AOSP (čistá verze Androidu, která je veřejně dostupná všem) a s tím přišlo i mnoho změn, které musel Lineage tým reflektovat a ve finále překopat LineageOS. To mělo za následek zdržení vydání LineageOS 17. Google následně v prosinci 2019 vydal bezpečnostní aktualizaci, která obsahovala mnoho nových funkcí pro Google Pixel telefony. Těch novinek bylo tolik, že se je tým Lineage rozhodl přidat i do vlastního systému, posunout vydání a rovnou změnit název na LineageOS 17.1.

Změn je opravdu hodně, namátkou to je možnost úpravy designu systémových prvků, bezpečnostní záplaty od října 2019 do března 2020, Wi-Fi display opět funguje. Přidala se podpora pro čtečky otisků prstů v displeji a také pro vysunovací fotoaparáty. A samozřejmě veškeré novinky, které si Google připravil pro Android 10, včetně novinek Google Pixel 4 telefonů.

V současné době už je k dispozici LineageOS 17.1 na několik desítek telefonů od značek jako LG, Asus, Motorola, OnePlus, Samsung, Sony nebo třeba Xiaomi. Jestli je váš telefon podporován, můžete zjistit na stránce https://download.lineageos.org/, kde zároveň můžete i alternativní systém stáhnout.

Dnes nejčtenější

.