Zavřít reklamu

V minulosti už se několikrát stalo, že jednotlivé společnosti podváděly v různých benchmark testech. Šlo ale většinou pouze o některé telefony, které například tajně aktivovaly výkonný režim při spuštění benchmarku. Server Anandtech však nyní zdokumentoval podvody přímo Mediateku, což je výrobce čipsetů. Společnost integrovala speciální software přímo do firmwaru, který posílá výrobcům telefonů. Výsledkem je, že v podstatě všechny telefony využívající MediaTek čipset mají v benchmarcích mnohem vyšší čísla, než je jejich skutečný výkon.

Pokud vás zajímá kompletní odhalení, můžete si přečíst detailní a technické informace přímo na webu Anandtechu. Ve zkratce ale vše začalo tím, když si redaktoři Anandtechu všimli, že nový čipset MediaTek Dimension 1000L byl v testech překonán starším čipsetem MediaTek Helio P95, který se používá u levnějších telefonů. Jakmile si tohoto nečekaného výsledku všimli, tak požádaly vývojáře benchmark aplikací, aby je upravili tím způsobem, že telefony s čipsetem Helio P95 nepoznají, že je zrovna aktivní testování. Výsledky se dostavily ihned a jsou poměrně obrovské. Skutečný výkon Helio P95 je v obecných testech o 30 procent menší a při specifických testech zátěže dokonce o 70 procent nižší.

mediatek podvod benchmark
Tabulka zařízení, které Anandtech testoval. Zdroj: anandtech.com

Zajímavé je, že umělé navyšování výkonu je implementováno přímo ve firmwaru čipsetů a zaměřuje se na velké množství známých i neznámých benchmark testů. Redaktoři Anandtech se podívali blíže na telefony poháněné MediaTek čipsety a v podstatě všechny měly do značné míry upravený software kvůli benchmarkům. Testovalo se celkově devět různých telefonů s devíti různými MediaTek čipsety. U novějších čipsetů je navíc vidět to, že se to MediaTek snažil skrýt co nejvíce. Anandtech zároveň naznačuje, že umělé navýšení výkonu nabízel MediaTek výrobcům telefonům jako službu.

Přímo MediaTek na zjištění Anandtechu odpověděl prohlášením, které si můžete přečíst v originále na stránkách společnosti. V zásadě jsou ale argumenty společnosti následující:

  • Čipsety normálně rozdělují výkon podle druhu úlohy a tohle chování je prý úplně totožné.
  • Dále se společnost vymlouvala na to, že výrobci telefonů to mohli zakázat, pokud by chtěli.
  • A zároveň to samé dělají i ostatní výrobci čipsetů.

První argument moc neobstojí, protože se nejedná o stejnou situaci. Uživatel se k takovému výkonu nikdy nepřiblíží při normálním používání. Nad své maximum jede pouze v případech benchmark testování. V dalších dvou argumentech se pouští do ostatních, než aby se společnost spíše snažila vysvětlil své kroky. Na druhou stranu ale tato tvrzení platí. Společnosti Huawei, Oppo anebo Samsung byly v minulosti z podobných podvodů obviněny. Snad nejen MediaTek podobnou praxi přehodnotí a do budoucna se soustředí čistě na opravdový výkon, který se dostane i k uživatelům v reálném používání.

Dnes nejčtenější

.