Zavřít reklamu

O tom, jak jsou čipsety Exynos horší, než Snapdragon od Qualcommu se v posledních týdnech mluví hodně. Dokonce existuje petice, která požaduje, aby se Samsung Exynosů zbavil úplně. To se však téměř jistě nestane. Jihokorejská společnost má s čipsety Exynos velké plány. Nyní se dokonce mluví o tom, že připravují čipset speciálně pro Google.

Příští rok chystá Samsung pro svůj Exynos čipset mnoho změn. V první řadě přechází z jader Mongoose na ARM. V budoucnu by se měl vyměnit i grafický čip Mali, který značně zaostává za Adreno GPU ve Snapdragonech. Místo toho se Samsung domluvil na spolupráci s AMD, které má dodat Radeon grafiku. Nyní se objevily informace, že Samsung vyvíjí čipovou sadu ve spolupráci se společností Google. Čipset pro Google by mohl být údajně připraven ještě v tomto roce. Čipset by měl být vyroben 5nm technologií a využívat procesory 2x Cortex-A78, 2x Cortex-A76 a 4x Cortex A-55. Co se týče GPU, tak by se měla využívat ještě nepředstavená Mali MP 20. Změny by měly proběhnout u ISP a NPU čipů, kde má Google využít vlastní řešení.

O čipsetech Google se hovoří již dlouhé roky. Minulý rok například Google přebral senior inženýry ze společností Broadcom, Intel, Nvidia anebo Qualcommu. Podle agentury Reuters pracuje Google na vlastním čipsetu nejen pro své Pixel telefony. Vytvořit vlastní čipset je však hodně těžká a komplikovaná práce, která několik let zabere. Je tak dost možné, že zpočátku se Google spolehne na Exynos čipsety, u kterých bude vypomáhat s vývojem. A nejen tyto zkušenosti později využije u vlastního řešení.

Dnes nejčtenější

.