Zavřít reklamu

Skandál s Mediatek čipsety pokračuje. Vývojáři známého UL benchmarku vyřadili z výsledků telefony Xiaomi, Oppo, Vivo, Realme a Sony, které používají čipset společnosti MediaTek. Důvodem je podvod, kdy tyto čipsety využívaly speciálního softwaru, který je v případě aktivního benchmark testu tlačil za hranice možností. Výsledkem byla vysoká hodnocení v testech, která ale ani zdaleka nebyla srovnatelná s reálným výkonem při každodenním používání telefonu. Více se i tomto problému můžete přečíst níže.

UL Benchmark (dříve známý jako Futuremark) vyřadil z výsledku většinu telefonů s MediaTek čipsetem. Přesněji se vývojáři zaměřili na novější modely telefonů s čipsety MediaTek Helio G90, G70, P96, P90, P65, P60, P20 a A22. Nejde o první vyřazení telefonů u UL Benchmark. V roce 2013 bylo vyřazeno několik HTC a Samsung telefonů ze stejného důvodu jako nyní můžeme vidět u telefonů s MediaTek.

V tiskovém prohlášení zároveň UL Benchmark potvrdil dřívější zjištění serveru Anandtech o podvodech u čipsetů této společnosti. I přesto si stále MediaTek stojí za dosaženým skóre v benchmarcích i praktikách, které přitom používají. Společnost je pevně přesvědčena, že neudělala nic, co by firmy ostatní nedělaly také. K tomu se vyjádřil například Qualcomm, který stojí za čipsety Snapdragon. Zástupci americké společnosti řekli, že nic podobného do svých čipsetů nevkládají a výsledky v benchmark testech ukazují reálný výkon.

Dnes nejčtenější

.