Zavřít reklamu

Pro Android existuje hned několik alternativních obchodů s aplikacemi pro uživatele, kteří nechtějí anebo nemohou používat oficiální obchod Google Play. Aptoide patří mezi ty největší s více než 150 miliony uživatelů. Bohužel se tento server stal terčem hackerského útoku. Útočníci údajně získali data 39 milionů uživatelů. Data prvních dvaceti milionů už přitom zveřejnili na hackerském fóru.

Útok měl být proveden dříve v tomto měsíci a útočnici získali data uživatelů, kteří se na Aptoide registrovali mezi 21. červencem 2016 a 28. lednem 2018. Z uniklých dat už se ví o tom, že šlo o emailové adresy, zahashovaná hesla, jména, data přihlášení, IP adresy, detaily o zařízení a také datum narození. Naštěstí se na Aptoide nedá platit kartou a není potřeba ani vyplnění dokladů, telefonního čísla apod. Nicméně pokud jste někde používali stejné heslo jako na Aptoide, tak jej doporučujeme co nejdříve změnit.

Přímo společnost Aptoide útok potvrdila, nicméně prohlásila, že uniklo mnohem méně dat, než uvádí útočníci. Server v současné době pozastavil možnost registrace anebo přihlášení uživatelů. Registrovaným uživatelům by zároveň měla brzy přijít žádost o změnu hesla. Přesné důvody, jak se mohli útočníci k datům uživatelů dostat, ještě nejsou v tuto chvíli známé. Aptoide celou situaci analyzuje a později chystají tiskové prohlášení s dalšími informacemi.

Dnes nejčtenější

.