Zavřít reklamu

Společnosti Apple a Google dnes sdílely nové informace o vlastních systémech chytré karantény, které uživatele upozorní v případech, kdy se dostali do blízkosti nakaženého. K dispozici budou i API a knihovny pro vývojáře aplikací chytré karantény. Prezentováno bylo i samotné rozhraní a také to, co s tímto systémem bude po skončení pandemie.

Obě společnosti se zavázaly, že jakmile skončí pandemie a svět se z toho nejhoršího dostane, tak budou systémy přerušeny. V obou případech fungují přes Bluetooth Low Energy, takže když se ocitnete v těsné blízkosti nakaženého člověka (který má aplikaci aktivní), tak se vám na telefonu objeví informace. Obě varianty využívají šifrování, takže k osobním datům uživatelů se nikdo nedostane. Na obrázcích níže můžete vidět, jak zhruba bude oznámení i aplikace vypadat.

Pro vývojáře aplikací bude k dispozici API, u kterých jak Google, tak i Apple doufají, že je využije co nejvíce vlád. Společnosti rovněž vývojářům poskytnou knihovnu referenčních kódů, které mají sloužit jako startovací bod pro vývoj aplikací. Jak Google, tak i Apple odmítly sdělit konkrétní partnery, pouze uvedly, že k nim aktivně přistoupilo několik vlád z celého světa.

V neposlední řadě bylo stanoveno několik zásad, od nichž se očekávat, že je budou partneři dodržovat. V první řadě musí být aplikace použity pouze pro boj s COVID-19, aplikace budou omezeny v používaní lokalizačních služeb. Zakázány byly rovněž cílené reklamy v těchto aplikacích. Zajímavé je také to, že se společnosti Apple s Googlem shodly na tom, že by v každé zemi měla být pouze jedna aplikace, která bude API využívat. V Česku je k dispozici aplikace eRouška, ale i například Seznam ve své aplikaci Mapy.cz nabízí možnost sledování. V současné době však není jasné, jestli česká vláda využije nabídky Googlu a Applu.

Dnes nejčtenější

.