Zavřít reklamu

Statistika společnosti ESET ukázala, který malware ohrožuje mobilní telefony s Androidem. V České republice vede Agent.BPO a Hiddad.VH, které jsou na našem území zaměřeny hlavně na zobrazování nežádoucí reklamy v telefonech. Na třetí příčce se v březnu umístil backdoor Triada, který byl v minulosti považován rovněž za adware, jenže v nejnovější verzi dokáže například modifikovat SMS zprávy, čímž může obejít ochranu online bankovnictví a útočník se tak může dostat do bankovního účtu.

„Triada je známá tím, že se v minulosti podařilo útočníkům infikovat dodavatele třetí strany, který spolupracoval na vývoji levných mobilních telefonů a díky tomu umístit svůj škodlivý kód do zařízení ještě před tím, než jej nový majitel poprvé spustil. Triada se dokáže v zařízení velmi dobře skrývat a je velmi obtížné ji z telefonu odstranit,“ vysvětluje Martin Jirkal, vedoucí analytického oddělení v pražské pobočce firmy ESET.

Podle společnosti ESET si Android telefony infikuje většinou přímo majitel, který stahovat aplikaci nebo hru z neoficiálních obchodů, nebo rovnou z internetových stránek. Obecně tak platí rada, že pokud si nejste jistí, co děláte, tak byste se měli vyhnout instalací mimo oficiální obchod Google Play.

Nejčastější kybernetické hrozby pro platformu Android v České republice za březen 2020:

  1. Android/Agent.BPO (2,88 %)
  2. Android/Hiddad.VH (2,81 %)
  3. Android/Triada (2,15 %)
  4. Android/Spy.Banker.QO (2,12 %)
  5. Android/Guerrilla (1,98 %)
  6. Android/Qysly (1,94 %)
  7. Android/Agent.ASH (1,87 %)
  8. Android/Agent.ATL (1,70 %)
  9. Android/Spy.SmsSpy.PD (1,63 %)
  10. Android/Agent.BNH (1,60 %)

Dnes nejčtenější

.