Zavřít reklamu

Marc Levoy stál několik let v čele vývoje fotoaparátů u Google Pixel telefonů. V minulých letech se svým týmem doslova změnil způsob, jakým používáme fotoaparáty v telefonech. Pokud jste sledovali představení telefonů Google Pixel 4, tak si ho můžete pamatovat jako toho staršího pána, který úplně perfektně vysvětloval pokročilé funkce fotoaparátů. Tak přesně tento člověk už bohužel v Googlu nepracuje. Odešel i Mario Querioz, což byl další klíčový muž Googlu, který se podílel na vývoji všech Google telefonů.

Levoy už údajně opustil společnost v březnu, nicméně ani on, ani Google odchod nekomentovali. Spekuluje se však, že za to můžou neúspěchy Google Pixel telefonů. Dnes jsou Google Pixel telefony známé hlavně kvůli perfektním fotoaparátům, kdy společnost dokázala i s horším hardwarem porazit konkurenci. Důvodem bylo to, že před lety Levoy s jeho týmem vsadili vše do výpočetní fotografie a softwaru, namísto toho, aby se podobně jako konkurence pouštěli do novějších snímačů a objektivů, tedy hardwaru.

Tento tah byl skvělý, protože funkce jako HDR+ anebo Noční režim posunovaly Google Pixel telefony o jednu úroveň výše nad konkurenci, a přitom Pixel telefony mají dodnes průměrné snímače a objektivy. Obzvlášť u Pixelu 1 a Pixelu 2 šlo o velký risk, protože Google byl jedinou společností, která se touhle cestou vydala. Risk se ale vyplatil. Ostatně dnes můžeme vidět u většiny chytrých telefonů Noční režim a pokročilé HDR funkce, které vylepšují fotografie u smartphonů. A to i třeba u iPhonů, které se díky HDR+ a Nočním snímkům posunuly mezi nejlepší fotomobily na trhu.

Co se týče Mario Querioza, tak jde o veterána, který se dokonce podílel na vývoji prvního Android telefonu T-Mobile G1. Už před vydáním Pixelu 4 však měl změnit pozici v Googlu, takže jeho odchod byl na obzoru ještě dříve, než došlo na prodejní propadák s názvem Pixel 4. Je poměrně jasné, že prodeje Pixelů nejsou tak dobré, jak Google doufal a bez Levoye a Querioze to bude pro Google ještě těžší. Za rohem je vydání telefonu Google Pixel 4A, u kterého se očekává, že bude hit. Oči už se ale pomalu začínají upírat na Pixel 5, u kterého už si Google nemůže dovolit neúspěch.

Dnes nejčtenější

.