Zavřít reklamu

Společnost Facebook kupuje populární web Giphy, který slouží k výrobě a rychlému sdílení GIF obrázků. Informaci o obchodu poprvé zveřejnila společnost Axios, která zároveň hovoří i částce 400 milionů dolarů, kterou měl Facebook zaplatit.

Giphy je jedním z největších webů s GIF obrázky, který nabízí i nástroje pro jejich vytváření a plno dalších funkcí. Společnost Facebook v současné době již delší dobu spoléhala na Giphy API pro získávání GIF obrázků v aplikacích jako je Instagram, Facebook, Facebook Messenger, nebo WhatsApp. Polovina veškerého provozu Giphy má pocházet z Facebook aplikací, nejvíce pak z Instagramu.

A právě s Instagramem bude provázán ještě více. Vývojáři se totiž přesunou pod Instagram tým, kde budou pracovat na integraci, aby tak posílání obrázků bylo rychlejší a jednodušší. Facebook ale zároveň dodal, že samotná stránka Giphy zůstává identická a nejsou v plánu velké změny. „Lidé budou stále moct nahrávat GIF obrázky, vývojáři budou mít přístup k API a komunita kolem Giphy bude moct stále vytvářet skvělý obsah,“ řekla Vishal Shah, viceprezidentka společnosti Facebook, která má na starost Instagram.

Na Giphy API spoléhají i další velcí hráči v IT jako je třeba Twitter, Pinterest, Slack nebo Reddit a ačkoliv se může zdát, že minimálně Facebook nenaznačuje žádné změny, tak je dost možné, že kvůli akvizici se v blízké budoucnosti právě u těchto služeb dočkáme změn, obzvlášť když například Twitter je přímou konkurencí Facebooku.

Dnes nejčtenější

.