Zavřít reklamu

Celkový počet smartphonů, tabletů a osobních počítačů (notebooků a stolních PC) v letošním roce celosvětově dosáhne 6,2 miliardy kusů. Odhaduje to výzkumná společnost Gartner.

Podle nové zprávy Gartneru se počet používaných smartphonů, tabletů a notebooků meziročně zvýší o 125 milionů. Příští rok se má jejich počet zvýšit na 6,4 miliardy, což bude o 3,2 % více než letos.

Společnost se domnívá, že počet notebooků a tabletů letos poroste o 8,8, resp. o 11,7 %. Nicméně počet stolních počítačů pravděpodobně klesne z 522 milionů v roce 2020 na 470 milionů v roce příštím.

I když se počet smartphonů v loňském roce o 2,6 % snížil, Gartner odhaduje, že letos se o jedno procento zvýší. „Pandemie koronaviru natrvalo změnila vzorce používání zařízení zaměstnanci a spotřebiteli. Rodinné vzdělávání se transformovalo v digitální vzdělávání, interaktivní hry se přesunuly do cloudu… Typy a počet zařízení se bude nadále zvyšovat,“ uvedl hlavní ředitel výzkumu společnosti Ranjit Atwal.

Vedle toho Gartner ve zprávě uvádí, že globální dodávky počítačů v prvním čtvrtletí letošního roku dosáhly 69,9 milionu, což představuje meziroční růst o 32 %. Velkou měrou se na tom podílela právě koronavirová pandemie. Jde o nejrychlejší růst od roku 2000, kdy společnost začala trh s počítači sledovat. Největším výrobcem počítačů zůstal čínský gigant Lenovo s podílem 25,1 %, druhým byla americká společnost HP s podílem 21,4 % a trojici největších hráčů na tomto poli uzavírá též americký Dell s podílem 16,5 %.

Dnes nejčtenější

.