Zavřít reklamu

Globální zavádění 5G sítí je v plném proudu a jeho rychlost za poslední rok nabírá na obrátkách. Těží z toho zákazníci, kterým se nyní již nabízejí skutečně cenově dostupné 5G smartphony (viz např. Xiaomi Redmi Note 9T nebo Samsung Galaxy A32 5G). Světovým lídrem je na tomto poli Čína, kde podle nejnovější zprávy společnosti Strategy Analytics ze všech letošních dodávek smartphonů tvořily telefony s podporou nejnovější sítě celých 80 %.

Strategy Analytics se domnívá, že úspěch 5G smartphonů v Číně je výsledkem masivní propagace 5G ze strany tamní vlády. Kromě toho tyto smartphony silně propagují i mobilní operátoři, kteří v rámci jejich podpory nabízejí významné slevy.

Pokud jde o konkrétní jména, čínskému trhu s 5G smartphony vládnou společnosti Oppo a Vivo. Velkým hráčem je také Xiaomi. Všechny tyto značky mají ve svém portfoliu velké množství 5G smartphonů pro různé cenové segmenty.

Strategy Analytics tvrdí, že menší čínské značky se na trhu s 5G telefony potýkají s problémy. Důvodem je nedostatek mainstreamových 5G čipů. Tento nedostatek vedl ke zvýšení nákladů, což pro menší výrobce není dobré. Mnoho z nich nyní používá čipy firmy Unisoc, aby mohli na trh uvést 5G smartphony nejnižší třídy (v přepočtu pod 3 200 korun).

Jen pro představu, jak je Čína v oblasti 5G oproti ostatním napřed – jedno z největších tamních měst Šen-čen má přes 46 tisíc 5G základnových stanic, zatímco v celém Německu je to jen 850. Čína je v zavádění 5G sítí napřed nejen oproti Německu, ale i celé Evropě. Dohromady v Číně stojí více než 718 tisíc 5G základnových stanic, což představuje 70 % celkového počtu na světě. Odhaduje se, že v letošním roce bude mít země přes milion 5G základnových stanic.

Dnes nejčtenější

.