Zavřít reklamu

Analytická společnost IDC po dvou po sobě jdoucích kvartálech růstu předpokládá, že smartphonový trh bude v blízké budoucnosti růst dál. V tomto smyslu se telefony s Androidem stanou ještě populárnějšími. Díky tomu ale také budou smartphony s podporou 5G sítí levnější a dostupné na více trzích.

Podle odhadu IDC dosáhnou globální dodávky smartphonů v letošních roce 1,38 miliardy, což by bylo z roku na rok o 7,7 % více. Tento trend prý bude pokračovat i příští rok, kdy by měl trh meziročně růst o 3,8 % a dodávky činit 1,43 miliardy smartphonů. Pokud jde o dlouhodobější výhled, analytici IDC predikují, že jednomístný růst potrvá až do roku 2025.

 

IDC kromě toho poukázalo na to, že dodavatelský řetězec pokračuje v aktivní propagaci 5G a že průměrná cena 5G smartphonu se v důsledku toho snižuje. Společnost odhaduje, že průměrná cena androidového 5G telefonu letos klesne o 12 % na 456 dolarů (zhruba 9 500 Kč) a v příštím roce se sníží pod 400 dolarů (přibližně 8 400 korun).

Tento trend je v poslední době dobře viditelný např. u zařízení Samsungu. Jeho nejnovější 5G přírůstek – Galaxy A22 5G – lze pořídit pod 6 tisíc korun. Něco takového bylo ještě rokem nemyslitelné.

Dnes nejčtenější

.