Zavřít reklamu

Výrobci smartphonů v posledních několika letech zvyšovali kapacitu baterií a velmi obvyklou hodnotou je nyní 5000 mAh. Ne každý ale ví, že jak menší, tak větší baterie časem ztrácejí na životnosti. Díky různým softwarovým vylepšením, které baterii brání nabít se na plnou kapacitu a které o jejím stavu informují uživatele, se toto trochu zlepšilo. Přesto telefony za rok aktivního používání ztrácejí – v závislosti na počasí a na tom, jak je uživatel používá a nabíjí – zhruba 5–10 % původní kapacity baterie. S potenciálním řešením tohoto problému nyní přišel vědecký tým z univerzity Japan Advanced Institute of Science and Technology.

Řešení má podobu nově objeveného materiálu, který podle týmu pomáhá bateriím výrazně zpomalovat degradační proces, a to tak, že za pět a více let by si měly udržet 95 % původní kapacity. Pokud tomu tak skutečně bude, nový smartphone zůstane použitelný mnohem déle než dosud, tedy za předpokladu, že si jej uživatel bude chtít nechat pět a více let.

Materiál dostal název BP (Bis-imino-acenaphthenequinone-Paraphenylene), což je kopolymer, a podle týmu dokáže pomoci bateriím v chytrých telefonech uchovat si 95 % kapacity i po 1700 nabíjecích cyklech.

Jak uvedl jeden ze členů týmu, profesor Norijoši Matsumi, nová technologie baterií by měla z dlouhodobého hlediska zvýšit spolehlivost smartphonů a tím i jejich udržitelnost. Podle něj by mohla být využitelná nejen ve smartphonech, ale např. i v elektromobilech.

Dnes nejčtenější

.