Zavřít reklamu

Před pár týdny jsme informovali, že Xiaomi představilo dosud nejrychlejší nabíječku pro mobilní telefony. Má výkon 200 W a telefon se 4000mAh baterií dobije za pouhých 8 minut. Nyní však čínský technologický gigant nepříliš překvapivě přiznal, že to celé má zásadní háček – rychle se snižující kapacitu baterie.

Xiaomi na čínské sociální síti Weibo zveřejnilo otázky a odpovědi uživatelům (Q&A) a jedna z otázek se týkala dopadu 200W nabíjení na životnost baterie. Společnost odpověděla, že 800 nabíjecích a vybíjecích cyklů tímto výkonem má za následek snížení kapacity baterie zhruba na 80 %. 800 cyklů odpovídá přibližně dvěma rokům používání telefonu, což znamená, že smartphone s baterií o kapacitě 4000 mAh bude mít po dvou letech nabíjení touto technologií baterii s kapacitou zhruba 3200 mAh.

Není bez zajímavosti, že čínské regulační standardy pro degradaci baterie ve smartphonu hovoří o tom, po 400 nabíjecích cyklech by měla mít baterie kapacitu alespoň 60 %. To je však pro životnost baterie vskutku velice nízký standard – znamenalo by to, že 4000mAh baterie by přibližně po roce nabíjení snížila svou kapacitu na 2400 mAh. Baterie s takovouto kapacitou by v moderním smartphonu s energeticky náročnými funkcemi jako 5G nebo displej s vysokou obnovovací frekvencí by vydržela na jedno nabití sotva půl dne.

200W rychlé nabíjení Xiaomi je tak spíše marketingovým lákadlem než v praxi použitelným řešením. Dokud Xiaomi a jiní výrobci nepřijdou na to, jak se při použití superrychlých nabíjecích řešení vypořádat s problémem rychlé degradace baterie, je rozumnější zůstat u řešení s výkonem maximálně 66 W.

Dnes nejčtenější

.