Zavřít reklamu

Stavět více továren na polovodiče uprostřed globální polovodičové krize zní jako dobrá zpráva. Nicméně jde o velmi drahý proces, který trvá roky, což ozřejmuje zpráva agentury Reuters týkající se plánů polovodičového obra TSMC na vybudování více továren.

Loni TSMC oznámilo plán na vybudování čipové továrny v americkém Phoenixu (první z až šesti) za 12 miliard dolarů (necelých 252 mld. korun). Produkovat bude 5nm čipy s cílem vyrobit měsíčně 20 tisíc 12palcových waferů (pro srovnání – tchajwanské továrny společnosti vyrábějí za měsíc kolem 100 tisíc waferů této velikosti). Nyní polovodičový gigant podle Reuters zamýšlí postavení pokročilejší 3nm slévárny za až 25 miliard dolarů (přes 520 miliard korun).

TSMC prý původně zvažovalo slévárnu postavit v Evropě, nakonec se ale rozhodlo ji vybudovat ve Phoenixu, vedle první zmíněné. Výstavba by měla trvat minimálně 10 let a kromě 3nm čipů prý bude někdy v budoucnu produkovat i čipy postavené na 2nm procesu. Svou továrnu tu chce postavit i procesorový obr Intel.

Starý kontinent však nakonec možná nevyjde naprázdno – TSMC zde podle Reuters může postavit továrnu na čipy starší generace, které poslouží  automobilovému průmyslu EU.

Dnes nejčtenější

.