Zavřít reklamu

Smartphony Xiaomi brzy dostanou unikátní „netelefonní“ funkci – monitorování zemětřesení. Umožní to senzory a algoritmy umělé inteligence.

Funkce monitorování zemětřesení by měla být časem dostupná na všech telefonech Xiaomi. Společnost vysvětlila, že když senzor v telefonu zaznamená vibraci, posoudí prostřednictvím technologie edge computingu, jestli jde o zemětřesení. Pokud tomu tak je, telefon pošle informaci do centra včasného varování a centrum použije informaci z více telefonů a AI k tomu, aby vypočítalo a rozhodlo o tom, zda k zemětřesení skutečně došlo.

Pokud centrum vyhodnotí, že k zemětřesení opravdu došlo, rychle určí jeho sílu, epicentrum a čas a hned poté rozešle lidem v postižené oblasti varovné zprávy. Funkce nejenže ušetří náklady na monitorování zemětřesení, ale také výrazně zvýší počet monitorovacích stanic a umožní monitorování na místech bez tradičních monitorovacích stanic. Národní monitorování a síť včasného varování tak díky ní bude kompletnější. Dostupná bude podle všeho pouze v telefonech Xiaomi prodávaných v Číně.

Xiaomi již před časem integrovalo do své vlastní ROM pro nadstavbu MIUI pro smartphony a chytré televizory funkci výstrahy před zemětřesením. Na funkci spolupracovalo s institutem Chengdu High-tech Disaster Mitigation Institute. Společnost nedávno zveřejnila, že od spuštění funkce v roce 2019 úspěšně varovala před 35 případy zachvění země o síle čtyř stupňů Richterovy stupnice a vyšší a rozeslala celkem 12,64 milionu varovných zpráv.

Dnes nejčtenější

.