Zavřít reklamu

Microsoft minulý týden představil novou verzi Windows – Windows 11.  Kromě řady vizuálních, designových změn a nových funkcí na zvýšení produktivity přináší i pro mnohé velmi potěšující novinku – podporu androidových aplikací.

Androidové aplikace budou ve Windows 11 přístupné prostřednictvím přepracovaného obchodu Microsoft Store, a to ve spolupráci s obchodem Amazon Appstore. Aby v novém systému androidové aplikace fungovaly, vyvinul Microsoft rozhraní Windows Subsystem for Android (WSA), které je podobné již existujícímu rozhraní Windows Subsystem for Linux.

Aplikace pro Android bude možné připínat k nabídce Start, měnit jejich velikost a obecně je spravovat jako jakoukoli nativní windowsovou aplikaci. Jelikož poběží ve virtuálním stroji, budou podporovat zařízení jako klávesnice, myši, stylusy nebo Bluetooth sluchátka.

Softwarový gigant dodal, že Windows 11 „za scénou“ vytvářejí proxy nativní aplikaci, jež funguje jako most mezi modelem androidové aplikace a modelem windowsové aplikace. Vzhledem k tomu, že většina androidových aplikací je vytvořena pro ARMové procesory, Microsoft využívá technologii Intel Bridge ke spouštění ARMových binárních souborů na počítačích s procesory Intel a AMD. Intel popisuje Intel Bridge jako „post-kompilátor, který umožňuje aplikacím běžet nativně na zařízeních s x86 procesory“. Zatím nebylo potvrzeno, které procesory Intelu budou aplikace pro Android podporovat, blog procesorového giganta se ovšem zmiňuje o procesorech Intel Core 10., 11. generace a generacích budoucích. Pokud jde o ARMové procesory, ty budou podporovány také, Microsoft však k tomu nesdělil žádné podrobnosti.

Jedinou vadou na kráse je to, že obchod Amazon Appstore nenabízí zdaleka tolik aplikací jako Google Play. Aplikace od Googlu v něm nenajdete vůbec, nicméně ty nejznámější aplikace jako TikTok, Instagram, Spotify, Messenger či WhatsApp zde jsou. Uživatelé si budou moci androidové aplikace do Windows 11 stahovat na podzim, kdy nový systém vyjde.

Dnes nejčtenější

.