Zavřít reklamu

Facebook začal do své populární aplikace pro zasílání zpráv Messenger přidávat koncové šifrování pro hlasové a video hovory. V plánu má také některé další funkce související s koncovým šifrováním.

Messenger dostal koncové šifrování pro textové zprávy v roce 2016, kdy Facebook do aplikace přidal možnost „tajné konverzace“. Nyní tento režim podporuje též volání. Sociální gigant uvedl, že tuto funkci přidává s ohledem na rostoucí zájem o hlasové a video hovory, a dodal, že uživatelé platformy uskuteční každý den více než 150 milionů videohovorů.

Volání s koncovým šifrování neboli E2EE (end-to-end-encryption) Facebook již dříve implementoval do další globálně populární komunikační platformy WhatsApp. Podle společnosti se „koncové šifrování stává průmyslovým standardem napříč chatovacími službami“. Dřívější „zákulisní“ zprávy naznačovaly, že Facebook pracuje na jednotném systému na zasílání zpráv s E2EE, toho jsme se však zatím nedočkali.

Facebook kromě toho pracuje na dalších funkcích týkajících se E2EE. V příštích týdnech plánuje začít s veřejnými testy koncového šifrování u skupinových chatů a hovorů v Messengeru a chystá též omezený test E2EE pro přímé zprávy na Instagramu.

Messenger dostal ještě jednu novinku, která se tentokrát týká mizejících zpráv. Uživatelé v chatu si nyní budou moci vybrat více možností, kdy mají všechny nové zprávy zmizet, a to konkrétně od 5 sekund do 24 hodin.

Dnes nejčtenější

.