Zavřít reklamu

Situace na Ukrajině donutila miliony lidí opustit rodnou zemi a mnozí z nich přicházejí do České republiky a na Slovensko hledat nejen bezpečí, ale také dočasný nebo trvalý domov. Kromě zajištění základních životních potřeb, bydlení nebo školní docházky pro děti, potřebují často také lékařskou péči a to buď pro své akutní zdravotní problémy nebo z důvodu přerušení léčby probíhajícího či chronického onemocnění. Přístup k informacím a možnost dostat se rychle k léčbě či poradenství jsou pro ně proto klíčové. 

Společnost MEDDI hub, která vyvíjí a provozuje telemedicínské aplikace pro klienty v České republice, na Slovensku, ale také v zemích jižní a střední Ameriky, vnímá zdravotní potřeby obyvatel Ukrajiny, kteří se v posledních týdnech dostali na území naší republiky, a proto pro ně připravila ukrajinskou verzi své telemedicínské aplikace MEDDI. „Ta už nyní umožňuje komunikovat s lékaři v ukrajinštině a kdykoliv konzultovat zdravotní potřeby prostřednictvím videohovoru nebo chatu. Služby jsou samozřejmě zdarma a veškerá koordinace probíhá ve spolupráci s Velvyslanectvím Ukrajiny v Praze a s iniciativou Lékaři pro Ukrajinu,“ říká Jiří Pecina, zakladatel a ředitel MEDDI hub.

S rostoucím počtem uprchlíků společnost MEDDI hub nadále oslovuje lékaře, kteří komunikují v ukrajinštině a kteří chtějí lidem z Ukrajiny pomoci, aby se obrátili na emailovou adresu podpora@meddi.com. „Lékařům pomůžeme s rychlou a snadnou registrací, aby mohli začít co nejrychleji zprostředkovávat online konzultace všem potřebným v České republice, ale případně i v celé Evropě,“ vysvětluje Jíří Pecina, ve spolupráci s Velvyslanectvím Ukrajiny v Praze a s iniciativou Lékaři pro Ukrajinu.

Při registraci v České republice dostávají všichni ukrajinští obyvatelé plné zdravotní pojištění a úhrady lékařů za úkony tedy probíhají přímo zdravotní pojišťovnou dle kódu za Telemedicínské ošetření podle specializace. „Pro lékaře jde tedy o běžný způsob, který používají u všech pacientů,“ dodává Jíří Pecina. „Odkaz na služby aplikace MEDDI je zahrnutý v rámci tzv. SOS Card, kterou obdrží každý registrovaný uprchlík od vlády České republiky a kde najde kontakty na důležité instituce a služby,“ dodává. Na registračních místech také budou distribuovány letáčky s QR kódem ke stažení aplikace. 

Aplikace MEDDI umožňuje bezpečnou a efektivní komunikaci lékařů a pacientů. Lékaři se ověřují vlastním certifikátem a certifikátem SÚKL. Pacientům mohou nejen poradit, ale také mu předepsat léky, prohlédnout si jeho lékový záznam, zaslat mu lékařskou zprávu, objednat ho do ordinace a mnoho dalšího. Aplikaci MEDDI používá pro své pacienty například Masarykův onkologický ústav. V současné době se připravuje speciální verze MEDDI Diabetes určené pro diabetologické pacienty a také verze pro nastávající maminky, na které MEDDI hub spolupracuje s Ústavem pro péči o matku a dítě. V rámci odměn zaměstnanců také telemedicínské služby poskytují svým zaměstnancům například společnost Veolia nebo Hospodářská komora České republiky. Pro držitele prémiových karet ji zprostředkovává také společnost VISA. 

Dnes nejčtenější

.