Zavřít reklamu

Jako zdaleka největší vyhledávač na světě má Google velkou moc nad tím, k jakým informacím má přístup většina populace. Vzhledem k otevřené a svobodné povaze internetu se ale často k uživatelům dostávaly zavádějící nebo nepravdivé zprávy a informace, jejichž šíření může mít v některých případech škodlivé následky.

Společnost Google již v průběhu let zavedla mnoho opatření, která mají vést k tomu, aby zabránila dezinformacím a nabídla vyvážené výsledky vyhledávání a zpravodajství. I přesto se ale může stát, že se k uživatelům dostanou nežádoucí dezinformace. K jejich šíření přispívají mimo jiné také některé sociální sítě. Právě pro tyto případy chce společnost Google zavést metodu zvanou „prebunink“, která se nedávno začala šířit po Evropě poté, co zaznamenala úspěch nejen u nás, ale třeba v Polsku či na Slovensku.

Google popisuje prebunking jako techniku, která nebojuje pouze proti konkrétním falešným zprávám, ale která také poskytuje veřejnosti nástroje, které jí pomohou dezinformace samé rozpoznat a stát se odolnějšími vůči manipulaci. Ve výše zmíněných zemích včetně České republiky Google realizoval videokampaně na YouTube, Facebooku, Twitteru a TikToku. kampaně se zabývaly nejčastějšími typy dezinformací, souvisejících převážně s aktuálním děním. Ve zkratce mají videa jasně ukázat, že problémy mají málokdy jasné řešení a že obvykle není možné svalit vinu za cokoli na jeden faktor nebo skupinu lidí.

Jigsaw, dceřiná společnost Googlu, založila svou kampaň v roce 2022 na zjištěních, k nimž dospěla ve spolupráci s univerzitami v Cambridge a Bristolu. Průzkumy provedené po skončení kampaně prokázaly, že ti, kdo videa sledovali, až o osm procent častěji správně identifikovali pokusy o dezinformace a falešné zprávy. Co se týče plánů na rozšíření, chce Jigsaw od Googlu přinést podobnou lokalizovanou kampaň do Německa, kde bude využívat stejnou strategii sociálních médií a pre-roll reklamy na YouTube. Dojít by k tomu mělo v průběhu následujících měsíců, a pokud se kampaň osvědčí, můžeme počítat s jejím dalším rozšířením.

Dnes nejčtenější

.