Zavřít reklamu

Tvůrci obsahu na YouTube mají nyní přístup k množství různých skladeb prostřednictvím nové služby s názvem Creator Music. Tato funkce je součástí partnerského programu YouTube a umožňuje tvůrcům vybírat a nakupovat licence na skladby pro svá videa bez obav z porušení autorských práv.

Problém licencování komerční hudby byl pro tvůrce obsahu na YouTube vždy zdrojem nepříjemností. Tito tvůrci často zjišťují, že jejich příjmy z reklamy jsou odevzdávány držitelům licencí k příslušným skladbám. YouTube chce tento problém vyřešit pomocí služby Creator Music, která představuje jednoduchou metodu nákupu práv ke skladbám a zároveň zabraňuje porušování autorských práv.

Jedná se o vlastní virtuální tržiště pro YouTube, na kterém si tvůrci obsahu mohou zakoupit skladby pro svou tvorbu. Creator Music nabízí také možnost pořizování skladeb se sdílením příjmů, kdy z celé věci budou mít prospěch jak tvůrci, tak i držitelé práv. Virtuální tržiště je určené členům partnerského programu YouTube, kteří zde mohou procházet dostupné skladby nebo vybírat na základě kritérií, jako je nálada, žánr nebo kolekce. Tvůrci mohou za skladby zaplatit dvěma různými způsoby – buďto zaplacením za stažení skladby, nebo formou již zmíněného sdílení příjmu, kdy se o tržby z reklam ve videu, ve kterém bude daná skladba použitá, podělí s držitelem práv k dané skladbě.

YouTube již dlouhou dobu nabízí vlastní knihovnu zvuků, které jsou k dispozici bezplatně – na existenci této zvukové knihovny nebude mít spuštění Creator Music žádný vliv. Kromě výhod, jako je prevence porušování autorských práv a řízení nákladů na výrobu videí, umožňuje Creator Music YouTube lépe konkurovat TikToku, zejména v případě krátkých filmů.

Dnes nejčtenější

.