Zavřít reklamu

Společnost Google představila v roce 2015 svůj nástroj s názvem Cleanup Tool, který sloužil k vyhledávání a odstraňování nežádoucího softwaru (UwS) s potenciálem ovlivnit kvalitu prohlížení webu. Tento nástroj ale nyní Google odstraňuje.

Cleanup Tool už totiž podle tvrzení společnosti není vzhledem k „trvalému poklesu nálezů nechtěného softwaru v počítačích uživatelů“, stejně jako ke klesající míře stížností na tento typ softwaru zapotřebí. Nástroj Cleanup Tool fungoval tak, že odhaloval a odstraňoval podezřelé nebo nechtěné aplikace, aby se uživatelé mohli „zotavit z neočekávaných změn nastavení“. Podle společnosti Google bylo zjištěno jen 0,06 % skenů, provedených uživateli s pomocí nástroje Chrome Cleanup Tool.

Nástroj Cleanup Tool byl původně k dispozici ke stažení coby samostatný nástroj, o něco později jej společnost Google integrovala do prohlížeče Google Chrome pro Windows. Za mnohem účinnější nástroje pro blokování nechtěného softwaru považuje nyní společnosti Google funkci bezpečného prohlížení v kombinaci s antivirovým softwarem. K odstranění nástroje Chrome Cleanup Tool dojde v prohlížeči Google Chrome verze 111, jehož hromadnou distribuci zahájil Google v průběhu včerejška. Uživatelé již nebudou moci zažádat o kontrolu prostřednictvím zmíněného nástroje. Společnost Google kromě jiného uvedla, že za osm let své existence provedl nástroj více než 80 milionů vyčištění. Chrome také ze svého webového prohlížeče odstraní komponentu, která pravidelně skenuje počítače s operačním systémem Windows a v případě podezřelého nálezu vyzývá uživatele k vyčištění.

Dnes nejčtenější

.