Zavřít reklamu

Samsung je podle nejnovějších zpráv údajně připraven zahájit masovou výrobu 4nm čipů třetí generace. K zahájení výroby by mělo dojít již v průběhu první poloviny letošního roku.

Jedná se o hlavní produkt v oblasti ultra-mikro výrobních procesů. Díky technologickému pokroku v oblasti výkonu, spotřeby energie a zlepšení plochy se úspěšně podařilo neutralizovat jeden z hlavních problémů v počátečních fázích procesu, kterým byla stabilizace výtěžnosti. Zlepšení, která společnost Samsung Foundry provedla, jí dalo zelenou k tomu, aby mohla pokračovat ve výrobě 4nm čipů třetí generace a přilákala tak významné firemní zákazníky. Tyto 4nm čipy budou vycházet z procesu generace 2.3.

Dřívější verze 4nm čipů zřejmě ve srovnání s čipem SF4E vykazovaly lepší výkon a nižší spotřebu energie při použití menších ploch, společnost Samsung však měla velké potíže se zvládnutím výtěžnosti čipů. Tento problém vedl k tomu, že Samsung Electronics nakonec ztratil svého největšího zákazníka, společnost Qualcomm. Není tedy divu, že zlepšení výtěžnosti 4nm čipů 3. generace byla pro Samsung tentokrát prioritou. Samsung podle dostupných zpráv zvýšil výrobní kapacitu svých 4nm čipů, a výtěžnost dosáhla podle zdrojů z oboru 60 %, zatímco společnost TSMC vykazuje výtěžnost v rozmezí 70 % – 80 %, a údajně se neustále zlepšuje.

Společnost Counterpoint Research uvedla, že ve třetím čtvrtletí loňského roku tvořily prodeje 4nm a 5nm čipů 22 % celkového objemu, zatímco u 6nm a 7nm procesů se jednalo o 16 %. Aby mohl ještě lépe konkurovat společnosti TSMC, buduje Samsung 4nm výrobní linku ve svém závodě v texaském Tayloru ve Spojených státech.

Dnes nejčtenější

.