Zavřít reklamu

Na letošním veletrhu CES 2023 oznámilo Wireless Power Consortium (WPC) standard bezdrátového nabíjení Qi2. Zatímco rychlost nabíjení zůstává nezměněna na 15 W, protokol přináší jedno zásadní vylepšení – podporu MagSafe. Tato technologie zajistí, že vestavěné magnety uvnitř telefonu pomohou jeho automatickému vyrovnání s nabíjecí podložkou, což umožní vyšší rychlost nabíjení a lepší jeho účinnost.

Konsorcium očekává, že první telefony s podporou Qi2 budou uvedeny na trh do prázdnin 2023, i když zde už máme červen a telefon s podporou tohoto standardu se neukázal ještě žádný. Pokud jste pak doufali, že mezi tyto telefony bude patřit i řada Google Pixel 8, připravte se na zklamání.

Menší Pixel 8 s modelovým číslem GKWS6 už totiž prošel certifikací WPC, aby získal schválení pro Qi nabíjení. Z výpisu je zřejmé, že nadcházející menší model Googlu bude podporovat maximální rychlost bezdrátového nabíjení 12 W, tedy stejně jako Pixel 7. Potvrzuje také podporu nabíjení Qi verze 1.2.4, což zřejmě není standard Qi2, jehož verze by měla začínat dvojkou. Se stojánkem Pixel Stand 2 může Pixel 7 dosáhnout maximální rychlosti bezdrátového nabíjení 20 W. Pravděpodobně by společnost Google mohla nabídnout podobný nárůst výkonu právě i u modelu Pixel 8.

Je zde ale ještě šance, že Qi2 dostane alespoň větší Google Pixel 8 Pro, který schválením ještě neprošel, i když šance jsou to malé. Ačkoli se Qi2 nemusí zdát jako významné vylepšení, umožňuje výrobcům zařízení s Androidem přidat do svých telefonů MagSafe Applu (který to schválil), díky čemuž je bezdrátové nabíjení mnohem pohodlnější pro každodenní používání. Díky tomu je také mnohem snazší připojit k telefonu další příslušenství nebo držáky.

Dnes nejčtenější

.