Zavřít reklamu

Dlouho očekávaný model Xperia 1 VI od společnosti Sony je konečně tu a dle dostupných porovnání se jedná o dost vylepšený předchozí model (což se i dalo očekávat). Oproti staršímu modelu je jednou z největších změn odklon on běžného 4K OLED displeje v kinofilmovém poměru stran 21:9 – u nového modelu šli směrem ke konvenčnějšímu panelu 19,5:9 10080x2340px. Díky novému aspektu je však se stejnou úhlopříčkou 6,5palce větší obrazovka.

Obsahuje také jasnější displej s hodnotou až 1 300 nitů včetně chytřejšího LTPO panelu s natavením od 1 Hz do 120 Hz. Předchozí model přepínal mezi 60 Hz – 120 Hz. Pomocí 30W nabíječky se telefon nabije z 0% na 50% během prvních 30 minut a velikost baterie 5 000 mAh prý vydří až čisté 2 dny používání. Díky Battery Care a Xeria Adaptive Charging si po 4 letech udrží výdrž baterie na 80%. Xperia 1 VI přinese také hlasitější a vyváženější přední reproduktory se sníženým zkreslením.

Obsahovat bude také nejnovější čipovou sadu Snapdragon 8 třetí generace s 12 GB RAM. Evropský trh bude obohacen pouze o 256GB verzi uložiště, zatímco trh východní Asie dostane i dvojnásobnou 512GB verzi. V závislosti na herní prostředí lze aktivovat také nový FPS optimizer, který dynamicky upravuje využití procesoru a snímkové frekvence. Fotoaparáty se od předchozí verze téměř nezměnily, budou mít však o něco lepší plné rozlišení. Zadní kamera pak bude mít o mnoho lepší zoom.

Obě strany telefonu jsou obohaceny o Gorilla Glass Victus, přičemž na zadní straně je 1 verze a na přední rovnou 2. Zadní sklo má textovou úpravu a proužky jsou drážkované podél celého hliníkového rámu podobně, jako tomu bylo u předchůdce. Na trh při uvedení přišel s operačním systémem Android 14 a je dostupný v černé, platinové, stříbrné a khaki zelené barvě. Do prodeje půjde začátkem června za zhruba 34 tisíc korun.

 

Dnes nejčtenější

.