Zavřít reklamu

Android 5.0Google už dnes odštartuje svoju vývojársku konferenciu I/O 2014 a predstaví na nej novinky zo sveta Google Play a systému Android. Teraz ešte nie je celkom známe, čo všetko chce Google predstaviť, avšak početné špekulácie nasvedčujú tomu, že tu Google predstaví nový operačný systém Android 5.0 s dramaticky zmeneným dizajnom a po jeho boku tu predstaví aj novinky zo sveta hardvéru, ku ktorým by potenciálne mohla patriť edícia Samsung Galaxy S5 Google Play, ktorá bude k dispozícii len cez obchod Google Play a bude obsahovať čistú verziu systému Android.

Zamerajme sa však na operačný systém Android. Google by mal už za tri hodiny prezentovať piatu „veľkú“ verziu svojho systému, ktorá by sa mala volať Android 5.0 Lollipop. Názov systému odhalil známy bulharský leaker Nixanbal, ktorý sa opiera o tvrdenia svojich vlastných dôveryhodných zdrojov. Systém by mal okrem nových funkcií priniesť aj dramaticky prekopané UI, ktoré Google pomenoval ako Quantum Paper. Má sa jednať o flat rozhranie, ktoré je moderné, jednoduché a čiastočne sa inšpiruje kartami v službe Google Now. Túto inšpiráciu by sme mali vidieť najmä u upozornení, ako aj v notifikačnom centre.

To by malo zároveň obsahovať bohatšiu ponuku nastavení Quick Settings, kde si už užívateľ bude môcť napríklad vybrať WiFi sieť, ku ktorej sa chce pripojiť. Rovnako tu budú môcť užívatelia vidieť spotrebu dát a zoznam pripojených Bluetooth zariadení, čo dáva zmysel, keďže na trh nastupujú obliekateľné zariadenia ako napríklad inteligentné hodinky a okuliare. Je vidieť, že dizajn je tu oveľa jednoduchší a svojou plochosťou zachádza až na takú úroveň, akú sme mohli vidieť v aplikácii Nastavenia u Samsungu Galaxy S5. Inou novinkou v notifikačnom centre by mal byť avatar Google+, ktorý má upozorňovať užívateľov na to, že môžu rýchlo prejsť do sekcie Google+.

Android 5.0 Lollipop Notification CenterAndroid 5.0 Lollipop Notification Center

Android 5.0 Lollipop Notification CenterAndroid 5.0 Lollipop Notification Center

Android 5.0 Lollipop Notification Center

*Zdroj: PhoneArena (2)

Dnes nejčtenější

.