Zavřít reklamu

Telekomunikační trh čeká velká změna. Od patnáctého června se volání ze zahraničí již neprodraží. Evropská unie totiž omezila roamingové ceny. Samotné omezení roamingových sazeb je ale k nelibosti mobilním operátorům, kteří již připravují cesty, jak část ušlých tržeb získat zpět.

V současné době se volání ze zahraničí může pěkně prodražit. Mobilní operátoři si totiž za volání účtují až několikanásobně vyšší ceny než za uskutečněné tuzemské hovory. Předraženému volání bude ale brzy konec.

Od 15. června začne pro všechny členské státy Evropské unie platit cenový strop pro roamingové služby. Při volání v zahraničí tak nezaplatíme více, než je běžná sjednaná cena tuzemského hovoru. Dohodli se na tom ministři členských zemí EU. Cenová regulace platí také pro využívání mobilních dat.

Roaming zůstane, hovory ale neprodraží

Roaming se ve své podstatě rušit nebude. Tuzemské sazby na volání ze zahraniční se budou platit za předpokladu, že mobilní telefon bude v zahraničí užíván pouze dočasně. Zda se ale jedná o provolané minuty nebo týdny a měsíce pravidelných hovorů není zatím jasné.

Pokud bude například česká SIM karta používána v zahraničí trvale, mohou i nadále mobilní operátoři účtovat zvýšený poplatek. Tato podmínka chrání operátory před zákazníky, kteří plánují pro trvalé volání ze zahraničí využít neomezený tarif.

Operátoři počítají s úpravou mobilních tarifů

Regulaci roamingových sazeb nelibě nesou mobilní operátoři. Ti totiž přijdou o část svých tržeb. Předpokládá se, že zrušení roamingových cen se promítne do nových tarifů, které znevýhodní zákazníky využívající roaming. Jak toho operátoři dosáhnou?

Jednou z možných variant je rozdělení zákazníků do dvou skupin. A to na ty, kteří roaming aktivně využívají a naopak na zákazníky, kteří roaming nepotřebují. Obě skupiny pak mohou mít rozdílný tarif. Přičemž cenově zvýhodněni budou zákazníci, kteří roaming aktivně nevyužívají.

Pokud často cestujete do zahraničí a využíváte roaming, podívejte se, jaké mobilní tarify operátoři nabízí. Je totiž možné, že v létě tyto výhodné tarify z trhu zmizí.

Naopak zákazníci, kteří k volání využívají předplacenou kartu, mohou prozatím zůstat v klidu. Zvyšování cen hovorů u předplacených karet se v souvislosti se zastropováním cen roamingu neplánuje.

Na mobilním trhu očekáváme žhavé léto

Jak reálně se promítne vývoj mobilních tarifů, není doposud jisté. Stejně tak není jasné, zda Český telekomunikační úřad bude moci potrestat mobilní operátory za zvýhodněné tarify pro skupinu zákazníků nevyužívající roaming.

Český telekomunikační úřad bude mít na druhou stranu pravomoc hájit mobilní operátory. A to v případě, pokud mobilní operátoři prokážou, že evropská regulace podstatně ohrožuje jejich cenovou strategii. Můžeme se proto dočkat, že léto bude na mobilním trhu poněkud žhavé a bouřlivé.

Samsung usetreno

Dnes nejčtenější

.