Zavřít reklamu

Určitě jste už v poslední době slyšeli o astronomických výdělcích Samsungu, které ho za toto čtvrtletí katapultovaly na první místo. Po dlouhé době tak překoná všechny své konkurenty včetně Applu, který vydělá podle prvotních předpokladů zhruba o čtvrtinu méně. Tyto statistiky však nejsou jediné, které Samsung pro letošek přepíše. Po více než 24 letech se mu totiž podařilo sesadit z trůnu pro největšího výrobce polovodičových čipů na světě konkurenční Intel.

Jihokorejský gigant se přitom v tomto odvětví trhu nějak agresivně neprosazoval. Respektive, udržoval si pořád svůj výrobní standard, který byl už tak dost vysoký, a sledoval vývoj trhu. Právě díky tomu se mu podařilo ve vhodné chvíli díky své rychlé reakci na potřeby trhu vyšvihnout na první místo. Intel navíc nedokázal vytvořit úspěšné čipsety pro smartphony, které byly zrovna na trhu potřeba, a tím pod sebou větev definitivně podřezal.

Čtvrtletní statistiky sice ještě mnoho neznamenají, přesto nám dávají vcelku zajímavý obraz technologického průmyslu. Analytici z nich navíc usuzují, že by se Intel na svůj trůn nějakou dobu vrátit vůbec nemusel. Samsung je totiž teď opravdu mimořádně silný a jeho výrobní plány do konce tohoto roku hovoří jasně v jeho prospěch. Může za to hlavně fakt, že zatím co se působení Samsungu v tomto odvětví trhu pomalu rozšiřuje, Intel ztrácí na všech frontách.

Propastné rozdíly

Pro lepší představu bychom si měli uvést ty nejzákladnější čísla. Začneme u Samsungu. Ten za druhé čtvrtletí letošního roku vydělal 7,1 miliardy dolarů, což je o zhruba 5 miliard víc než tomu tak bylo za stejné období v loňském roce. Oproti tomu Intel dosáhl čistého zisku ve výši 3,8 miliardy dolarů, což je oproti Samsungu opravdu tristní výsledek. Na druhou stranu je však pravda, že tak skvělý tah, který předvedl před časem Samsung, se může klidně povést i jakékoliv jiné společnosti. V případě Intelu by však mohla jeho „omezenost“ představovat do jisté míry značný problém. Pole působnosti Samsungu je totiž daleko větší a tím pádem je žádanější. Těžko však říci, co nám další měsíce přinesou.

Samsung-vs.-Intel-fb

Zdroj: sammobile

Dnes nejčtenější

.