Zavřít reklamu

Není žádným tajemstvím, že své vlajkové lodě Galaxy S osazuje Samsung dvěma typy procesorů – konkrétně Snapdragony od Qualcommu a Exynosy ze své dílny. Zatímco telefony se Snapdragonem v minulosti prodával jen v USA a Číně a Exynosy ve zbytku světa, v letošním roce své plány přehodnotil a nové Galaxy S20 se Snapdragonem prodává i ve své domovině, kterou je Jižní Korea. To je sice pro tamní zákazníky skvělá zpráva, jelikož výkonnostně a co do spotřeby energie jsou čipsety Qualcommu lepší než ty od Samsungu, vývojáři čipů jihokorejského giganta však mají kvůli tomu vrásky na čele a bouří se. 

Pro čipsetové architekty a vývojáře Samsungu bylo v minulosti jakýmsi zadostiučiněním, když v telefonech Samsungu v jejich domovině tepaly právě procesory od nich a dá se říci, že na to byli už i zvyklí. Letošní krok Samsungu však mnohé jeho pracovníky rozpálil doběla a zažehl pomyslnou pochodeň nespokojenosti. Tu se zaměstnanci Samsungu snažili svému vedení důrazně vysvětlit, avšak to je nakonec odbylo a do Galaxy S20 pro Jižní Koreu i přes jejich nářky čipsety Qualcommu využilo, čímž své vlastní zaměstnance “ponížilo”. Zda bude mít tento krok ještě nějakou větší dohru je nicméně v tuto chvíli ve hvězdách. 

Jak již bylo zmíněno výše, rozdílů mezi čipsety Snapdragon a Exynos je v letošním roce relativně velký, jelikož se čipy z dílny Samsungu na Qualcomm výkonnostně ani energeticky nedotahují. Dalo by se tedy říci, že Jihokorejci jsou na tom vlastně nyní lépe než v minulosti. Právě výkonnostní rozdíly začaly nicméně vadit poměrně velkému množství fanoušků Samsungu z Evropy, kteří se již pustili do sepisování petice, jejímž cílem je výrobce donutit využívat ve všech telefonech jeden typ čipsetu – konkrétně pak Snapdragon. Petice samozřejmě nebude pro Samsung nijak závazná, avšak pokud by se “nepokoje” táhly po celý rok, je na zvážení, zda tyto nářky přeci jen nezačít brát vážně. Přeci jen, v současné situaci si Samsung rozhodně nemůže dovolit přijít o své zákazníky. 

Dnes nejčtenější

.