Zavřít reklamu

Smartphony Pixel od Googlu jsou od své první generace osazovány procesory Snapragon z dílny Qualcommu, které používá ve velkém i téměř veškerá androidí konkurence. Už v příštím roce by tomu však mohlo být jinak. Google totiž chystá podle dostupných informací své vlastní mobilní procesory, které by rád v Pixelech použil.

Mobilní procesory Googlu, na jejichž výrobě a vývoji by se mohl podílet i Samsung, začal Google testovat teprve před pár týdny, kvůli čemuž je prakticky vyloučeno, že by je byl schopen nasadit už do Pixelů pro letošní rok. Jedná se přeci jen o jeden z nejdůležitějších komponentů telefonu a tudíž je potřeba, aby fungoval naprosto spolehlivě, což nelze otestovat jinak než dlouhodobými testy. Pokud se nicméně osvědčí, v Pixelech 6 v roce 2021 by měl dorazit čímž by je mohl dostat na zcela novou úroveň. Čipset by totiž byl přizpůsoben přesně smartphonu, do kterého bude vložen, a jeho operačního systému, zatímco nynější Snapdragony jsou laicky řečeno univerzální. Dokonalé přizpůsobení by pak znamenalo například zvýšení výkonu či snížení energetické náročnosti.

Co se týče technických detailů čipsetu Googlu, skládat by se měl celkem z osmi jader, přičemž dvě by byla určená pro vysoký výkon a zbylých šest pak pro méně náročné úlohy. Díky tomu by tak neměl mít telefon problém prakticky za žádné situace. Procesor by měl dále disponovat AI jednotkou a GPU, jehož detaily jsou však zatím zahalené tajemstvím. Nicméně už z nyní uniklých informací vypadá procesor skutečně zajímavě a rozhodně může být konkurenceschopný. 

Pokud se Googlu podaří jeho plán s vlastními čipsety uskutečnit, vstoupil by do stejné řeky jako Apple před lety. Nutno podotknout, že tomu se jeho krok velmi vyplatil, jelikož jeho čipsety řady A se řadí dlouhodobě mezi nejlepší mobilní procesory světa a v kombinaci s iPhony či iPady a jejich softwarovou složkou fungují naprosto dokonale. Nezbývá tedy než doufat, že i Googlu se podaří dotáhnout svůj záměr k naprosté dokonalosti a své Pixely díky tomu dostane do popředí mobilního trhu. 

Dnes nejčtenější

.