Zavřít reklamu

Včera se nejen fanoušci Applu dočkali představení druhé generace iPhone SE, který se může chlubit skvělou cenou, která začíná na částce 12 990 Kč. Apple se tak vydal opačným směrem než většina Android výrobců, kteří naopak zdražují. Ostatně dva dny zpět jsme mohli vidět představení nových OnePlus telefonů, které začínají na částce 700 eur, v přepočtu cca 19 tisíc Kč. Přitom ještě pár let zpátky byla značka OnePlus známá tím, že nabízí vlajkové modely se skvělým poměrem ceny a výkonu. Cena iPhone SE není však jediným prvkem, kterým může Apple zabodovat i u Android nadšenců.

Druhým důvodem jsou kompaktní rozměry ve spojení se skvělým hardwarem. I na Androidu můžeme nalézt telefony s podobnou velikostí, jedná se ale většinou o levná zařízení, kterým chybí výkon, pokročilé funkce anebo mají špatné fotoaparáty. Apple vybavil novou generaci modelu SE čipsetem A13 Bionic, který nabízí více výkonu než velká většina Android čipsetů, vyrovná se mu pouze Snapdragon 865, který ale můžeme nalézt u telefonů s cenou 25 tisíc a výš.

iPhone SE navíc splňuje certifikaci IP67, což je opět něco, co u Androidu v této cenové kategorii nenajdeme. Stejné je to i u bezdrátového nabíjení. Pro někoho může být mínusem starý design s velkými rámečky. Na druhou stranu je tu výhoda v tom, že uživatelé můžou využívat velké množství obalů, krytů a příslušenství, které jsou dostupné pro iPhone 8.

Někdo by rovněž mohl namítnout, že Android zařízení mají větší počet fotoaparátů. To sice ano, ale bohužel skutečnost je taková, že u levnějších modelů jsou sekundární fotoaparáty mnohem horší a například senzory hloubky ostrosti anebo makro kamery jsou ve výsledku hlavně jen marketingové tahy společností, aby mohly říkat, že jejich telefon má 5 fotoaparátů apod. Jediný zadní fotoaparát iPhone SE je navíc kvalitní a až na absenci nočního režimu se může rovnat s iPhonem 11. Pro většinu lidí půjde o dostatečný fotoaparát pro každodenní momentky.

Apple tímto telefonem velice dobře zaplnil místo na trhu vyšší střední třídy, které až doposud ovládaly Android telefony a občas se v něm objevil starší iPhone ve slevě. Nově má ale Apple vlastní zařízení se skvělým hardwarem a skvělou softwarovou podporou. Většina konkurence schopných telefonů v této cenové kategorii patří vlajkové modely z roku 2019, většinou už ale jde o velké telefony s displejem o velikosti 6 palců a více. Jediné kompaktnější Android telefony v ceně 13 až 15 tisíc Kč jsou Samsung Galaxy S10e a Google Pixel 3.

Pro nenáročné uživatele, kteří hledají telefon na několik let a chtějí mít zároveň dlouho softwarovou podporu, je nový Apple iPhone SE 2 velice dobrým telefonem a pro Android se jedná o velice nebezpečnou konkurenci. Obzvlášť to zamíchá s kartami u chystaných telefonů Google Pixel 4A a OnePlus Z, které to nyní budou mít mnohem těžší.

Dnes nejčtenější

.