Zavřít reklamu

Poprvé od začátku roku 2014 dodali výrobci smartphonů za jedno čtvrtletí méně než 300 milionů kusů telefonů. Meziročně se jedná o prudký pokles o 13 procent. Analytici ze společnosti Counterpoint Research poznamenali, že nejvíce byla zasažena Čína, kde je pokles o 27 procent. Samozřejmě tenhle pokles je z velké části způsoben hlavně pandemií covidu-19.

Například počet dodaných 5G telefonů naopak vzrostl na osm procent. V minulém čtvrtletí bylo dodáno pouze jedno procento 5G telefonů. V tom budoucím čtvrtletí se očekává další výrazný nárůst. A to díky nedávným představením levnějších 5G telefonů. Pokud se zaměříme na samotné společnosti, tak masivní nárůst zaznamenalo Realme (meziročně o 157 procent), což je odůvodněno i tím, že se jedná o novou společnost.

U těch zavedených firem se nejvíce dařilo Xiaomi, kde můžeme vidět meziroční nárůst o sedm procent. Jeden z důvodů je například i to, že karanténa v Indii přišla poměrně pozdě. Indický trh je přitom pro Xiaomi nejdůležitější. Samsung zůstává nadále největším výrobcem mobilních telefonů na světě, každopádně dodávky Samsung telefonů poklesly meziročně o 18 procent. Huawei je na druhé pozici hlavně díky úspěchům v domovské Číně. I tak ale společnost meziročně dodala o 17 procent méně telefonů. Apple zaznamenal pokles v dodávkách iPhonů pouze pět procent.

Specifická je situace u společnosti HMD Global, která vyrábí Nokia telefony. Dodávky společnosti klesly oproti minulému roku o 34 procent. A to se navíc ve velké většině jedná o klasické tlačítkové telefony. U smartphonů je situace ještě horší. Meziroční pokles je 45 procent. U HMD Global tak není problém pouze v pandemii, ale i v jiných faktorech. Poslední smartphony nejsou příliš úspěšně i kvůli stále silnější konkurenci ve střední třídě hlavně díky nástupu telefonů z koncernu BBK Electronics, pod který patří společnosti Oppo, Vivo, Realme, OnePlus nebo třeba IQOO.

Dnes nejčtenější

.