Zavřít reklamu

Minulý týden jsme mohli vidět představení telefonu Redmi Note 9. Speciální byl i z toho pohledu, se se o výkon v něm stará čipset MediaTek Helio G85, o kterém jsme doposud nemohli slyšet. Důvodem je to, že tento čipset byl až dnes oficiálně představen. Novinka využívá stejné CPU jako Helio G80, změny tak nalezneme hlavně u GPU.

Helio G85 používá dvoujádrový Cortex-A75, který běží na taktu 2.0 GHz a šestijádrový Cortex-A55 s taktem 1,8 GHz. Jako GPU se používá Mali-G52, která je taktována na 1 GHz (1 000 MHz). Pro srovnání v Helio G80 je grafika taktována na 950 MHz. Nechybí ani funkce VoW (Voice on WakeUp) anebo HyperEngine Game Technology. MediaTek slibuje inteligentní predikci přepínání mezi Wi-Fi a LTE v rychlosti 13 ms. Uživatel by to tak v reálném používání vůbec neměl poznat.

Vylepšena byla i odezva mezi telefonem a mobilní věží v případech, že uživatel zrovna hraje hru nebo používá náročnější aplikaci. MediaTek již tento čipset dodává výrobcům telefonů. Ostatně v Redmi Note 9 už byl představen. Brzy se určitě dočkáme nových telefonů, které poběží s Helio G85. Telefony by se cenově měly pohybovat v částkách kolem 200 dolarů, v přepočtu cca 5 000 Kč.

Dnes nejčtenější

.