Zavřít reklamu

Že klasickým digitálním fotoaparátům definitivně odzvonilo dokazují stále klesající čísla prodejnosti. Jejich místo už nějaký ten pátek zastoupily chytré telefony, které toho umí skutečně spoustu. Zatímco dříve byla předností mobilů zejména jejich kompaktnost, dnes se k ní přidala technologická vybavenost a všestrannost.

Jedním z hlavních důvodů, proč si dnes lidé kupují nový smartphone, je fotografování. I tak malé zařízení jako je smartphone dokáže vykouzlit naprosto dokonalé snímky, které nepostrádají ostrost, detaily a syté barvy. Na dané téma se rozepsal recenzní portál Testado.cz, jenž připravil obsáhlý článek zaměřený na nejlepší fotomobil. Na jednom místě najdete nejlepší telefony pro fotografování v poměru cena a výkon.

úvodní obr. fotomobil

Proč si koupit fotomobil

Největší předností dnešních fotomobilů je nepochybně jejich všestrannost. Pomocí kompaktního telefonu jste schopni vyfotit prakticky cokoliv ve špičkové kvalitě. To stejné platí o natáčení videí. Oproti běžným fotoaparátům mají chytré telefony obrovskou výhodu v tom, že je máte neustále při sobě. Zachytit nenadálý moment proto není vůbec těžké.

V neposlední řadě jsme ušetřeni zdlouhavého a nudného nastavování desítek parametrů. Fotomobil aktuální scénu automaticky vyhodnotí a veškeré důležitosti během sekundy přenastaví. Vám pak stačí stisknout tlačítko. Během okamžiku máte fotografii doslova jako na dlani, kterou si můžete prohlédnout a sdílet s ostatními na sociálních sítích. A na co si dát při výběru fotomobilu pozor?

Počet megapixelů nic neznamená

Pokud při výběru fotomobilu nechcete na nikoho spoléhat a rádi byste se o dané problematice dozvěděli něco víc, nyní si vysvětlíme nejdůležitější základy. Stále častěji se totiž setkáváme s tím, že se výrobce snaží zákazníky zaujmout informacemi, které nejsou zase až tak důležité. Jinými slovy – klasický marketingový trik! Typický příklad představuje počet megapixelů, jakým daný fotomobil disponuje.

Tady je nutná obezřetnost, protože počet megapixelů nemusí o kvalitě fotografie nic vypovídat. Samotný pixel, jakožto obrazový bod, je totiž pouhým nositelem informací. Pokud dojde ke špatnému přenesení dat, výsledný snímek nebude nikdy dobrý. A to je právě příklad, který dokazuje, že na počtu megapixelů vlastně nezáleží. Mnohem důležitější parametr zastupuje velikost pixelu.

fotoaparat

Tenhle parametr vychází z velikosti snímače a počtu jednotlivých pixelů. Problém může nastat v okamžiku, kdy bude mít fotomobil malý snímač a velké množství pixelů. Aby se spousta pixelů do snímače vešla, musí se zmenšit na požadovanou velikost (dle velikosti snímače). Tady může nastat potíž, protože čím menší pixel je, tím je schopen přenést méně kvalitní informaci. Například jeden z nejlepších fotomobilů současnosti, iPhone 11 Pro, vlastní snímače 1.4 μm a k focení používání 12Mpx čočku.

Zásadní informací při výběru fotomobilu je, k jakým účelům budete pořízené fotky používat. Pokud si obrázky založíte do rodinného alba nebo uložíte na cloud, velikost snímače není zase nutné extra řešit. Jestliže ale máte v plánu snímky tisknout nebo promítat na velkoplošné formáty, na tento parametr se určitě zaměřte.

Světelnost objektivu

Jedním ze stěžejních parametrů, který při výběru fotomobilu hraje klíčovou roli, je světelnost objektivu. Tato hodnota určuje, jaké množství světla bude propuštěno na snímač. Více světla znamená lepší a kvalitnější fotografie, hlavně v horších světelných podmínkách, jako je šero nebo úplná tma. Clonové číslo objektivu se udává jako f/ údaj. Výše zmíněný iPhone má například clonové číslo hlavní čočky f/1.8. Tady platí, že čím menší tento parametr je, tím lépe. Clona f/1.8 je tedy lepší než f/2.2.

fotoaparat telefonu

Počet fotoaparátů

Více objektivů vám dává větší svobodu při fotografování. Každá čočka je totiž zaměřená na něco jiného. Aktuální fotomobily vlastní na zadní straně klidně 4 a více fotoaparátů. Zatímco první se specializuje na ultraširokoúhlé záběry, druhý nabízí optický zoom, třetí snímač dokáže upravovat hloubku ostrosti, přičemž poslední slouží jako hlavní fotoaparát pro klasické focení. Majitel takového fotomobilu si tedy může při focení náležitě vyhrát, protože stejný objekt lze zvěčnit v různých variantách.

Součástí moderních fotomobilů bývá také umělá inteligence (AI), která svojí přítomností výsledné fotografie upravuje (většinou) do ještě lepších výsledků. Při fotografování vám také nabídne nejlepší režim focení, jenž je pro danou scénu nejlepší. Ze stovek přednastavených režimů vybere například zeleň, město, oblohu, jídlo, makro a další. Pro uživatele to znamená především ještě lepší komfort: není třeba se zaobírat složitým nastavováním a výběrem vhodného režimu.

Dnes nejčtenější

.