Zavřít reklamu

Google Lens není potřeba dlouze představovat nikomu, kdo svůj telefon používá na něco víc než hraní her a telefonování. Nástroje Google Lens umožňují využívat smartphone jako skutečného pomocníka pro práci a využívají je miliony uživatelů Androidu i iOS. Právě Lens se nyní dočkává nových funkcí. Rozpoznávání objektů, které vidíte přes hledáček svého fotoaparátu na telefonu se zprvu zdálo jako malichernost, až později se však ukázalo, o jak skvělého parťáka se jedná a Google se rozhodl, že v jeho vylepšení zajde nyní ještě dál.

Nově umožňuje Lens zamířit na ručně psaný text a ten zkopírovat přímo do Google Chrome v počítači, který máte propojen se svým Google účtem. Text je následně převeden do klasické digitální podoby a vy tak ušetříte čas nutný k přepsání poznámek z papíru do počítače. Google Lens již dlouhou dobu umožňuje nasnímat pomocí kamery text a ten si v reálném čase nechat přeložit. Typicky tuto pomůcku používám v Rakouských obchodech, kde mohu v reálném čase zjistit, jaké složení daný produkt má bez toho, aniž bych musel být odborník na němčinu. V současné době dokáže Lens přeložit více než 100 jazyků, některé z nich v reálném čase tak, že je přímo zobrazí pomocí rozšířené reality na objektu, některé je nutné vyfotit a přeložit v telefonu.

Nově však umí Lens také vyslovovat konkrétní slova a text přečíst. Stačí označit text jenž chcete přečíst a zvolit možnost Listen neboli Poslouchat. Telefon vám text automaticky přečte a to včetně správné výslovnosti. Další novinkou je pak vyhledávání frází přímo na Google. Pokud nerozumíte nějaké frázi z místního slangu, můžete využít možnost online vyhledávání na Google, kde se automaticky zobrazí vysvětlení dané fráze. Veškeré výše uvedené funkce se již nyní začínají dostávat do našich telefonů pomocí aktualizace na poslední verzi Lens s výjimkou funkce Poslouchat, která se na iOS dostane až koncem letošního roku.

Dnes nejčtenější

.