Zavřít reklamu

Po několika odkladech jsme se dnes dočkali oficiálního představení Androidu 11 a zároveň i vydání betaverze pro Google Pixel telefony. Novinky byly rozděleny do tří různých kategorií – lidé, ovládání a soukromí. Očekáváná hodinová akce, na které měl Google novinky představovat, se nakonec nekonala. Místo toho byl Android 11 představen bez větších fanfár.

V kategorii „lidé“ můžeme vidět novinky u notifikací, ve kterých půjdou vidět celé konverzace a umožní se pokročilejší prvky jako je třeba přidání k oblíbeným nebo zobrazení v bublině. „Bubliny“ jsou druhou novinkou, kterou už však mnozí uživatelé znají z Messengeru. Zobrazení konverzace pomocí bubliny se rozšiřuje do celého systému Android a nově je tak bude moct využít velké množství aplikací. V sekci ovládání je hlavní novinkou změna menu u tlačítka vypnutí, které se zobrazuje v horní části telefonu. Střední část slouží k zobrazení platební karty a spodní k ovládání chytré domácnosti. Dále si můžete všimnout například toho, že se ovládání medií přesunulo do horní lišty nad notifikace.

Nejvíce změn je však v kategorii soukromí. Android 11 přináší po vzoru Applu možnost aktivování oprávnění pouze pro první spuštění. Upraven byl také způsob, jakým můžou aplikace přistupovat k GPS datům a lokaci. Nově si uživatel může aktivovat i automatické zrušení oprávnění, pokud aplikaci nebude používat delší časový úsek. Změnil se také způsob, jakým aplikace můžou přistupovat k systémovým souborům a složkám.

Betaverze je v tuto chvíli dostupná pouze na Pixel 2, 3, 3A a 4. Stahování probíhá klasicky přes tlačítko aktualizace v telefonu. Nejprve se však musíte přihlásit do testování na stránkách Googlu ZDE. Za měsíc by měla přijít druhá velká aktualizace a následně ve třetím čtvrtletí tohoto roku bychom se měli dočkat stabilní verze, která už bude téměř k nerozeznání od finální verze Androidu 11.

android 11 datum vydani
Zdroj: Google

Dnes nejčtenější

.