Zavřít reklamu

Hlasová asistentka Applu Siri je ze třech hlavních virtuálních společníků dlouhodobě považována za nejhorší. To nyní potvrdil nový test, který provedla  společnost Bespoken, zabývající se vývojem softwaru a monitorovacích nástrojů pro hlasové aplikace. Testu se zúčastnila zařízení Amazon Echo Show 5 (Alexa), Apple iPad mini (Siri) a Google Nest Home (Asistent Google).

Otázky asistentům byly kladeny pomocí testovacího robota a označeny jako komplexní nebo jednoduché. Některé byly navrženy tak, aby se pokusily asistenty obelstít, jelikož neměly správnou odpověď – např. „jmenuj prvního člověka na Marsu“. Nejlépe v testu podle očekávání obstál Asistent Google, druhá byla s poměrně velkou ztrátou Alexa a poslední „nešťastná“ Siri.

Zajímavé je, že procentní podíl otázek, které Asistent Google, Alexa a Siri zodpověděli správně, byl skoro stejný bez ohledu na to, jestli otázky byly zařazeny do kategorie komplexních či jednoduchých. To naznačuje, že špatné odpovědi nebyly způsobeny neschopností asistentů otázkám rozumět, ale že správné odpovědi jednoduše nevěděli. Asistent Google při odpovídání na jednoduché otázky uspěl na 76,57 % Alexa na 56,29 % a Siri na 47,29 %. Komplexní otázky zodpověděl Asistent Google správně s úspěšností 70,18 %, Alexa s úspěšností 55,05 % a Siri měla úspěšnost 41,32 %.

Apple, jak se zdá, své digitální pomocnici nevěnuje takovou pozornost, jakou by si zasloužila, přitom ze tří hlavních hlasových asistentů byla představena jako první – již v roce 2011. O tři roky později byla na scénu uvedena Alexa a až v roce 2016 Asistent Google.

Dnes nejčtenější

.