Zavřít reklamu

Google plánuje do svého obchodu s aplikacemi Google Play přidat bezpečnostní sekci, která uživateli ukáže, jak daná aplikace používá a chrání jeho data. Tyto informace budou muset obsahovat všechny nové aplikace nejpozději do 2. kvartálu příštího roku.

Nová sekce nejenže ukáže, jak androidové aplikace používají a sdílejí uživatelská data (včetně kontaktů nebo fotografií), ale uživatel díky ní bude také vědět, jestli má na výběr při sdílení dat nebo jestli může vymazat data, pokud plánuje odinstalovat aplikaci. Sekce mu kromě toho dá na srozuměnou, jestli aplikace používají bezpečnostní opatření, jako je např. šifrování, nebo jestli se řídí zásadami Google Families.

Sekce s těmito informacemi se uživatelům začne zobrazovat od prvního čtvrtletí příštího roku. Všechny nové aplikace (a aktualizované verze stávajících aplikací) budou muset tyto informace zahrnovat nejpozději do 2. kvartálu roku 2022. Vývojáři, kteří o používání dat ve svých aplikacích budou informovat nepravdivě, budou požádání o nápravu, nebo budou čelit „vymáhání zásad“, jako je např. blokování aktualizací.

Google nebude vyžadovat, aby vývojáři zaváděli funkce, které předtím nebyly součástí zásad jeho obchodu. Toto by je nicméně mohlo přimět ke zpřísnění ochrany soukromí a zabezpečení jejich aplikací a mohlo též snížit pravděpodobnost stažení „nefér hrajících“ aplikací, jako jsou např. ty, které prodávají uživatelská data třetí straně.

Dnes nejčtenější

.