Zavřít reklamu

Oznámení populární sociální platformy WhatsApp zkraje letošního roku, že bude shromažďovat uživatelská data s ostatními společnostmi Facebooku, vyvolala bouři nevole. Původně měly nové zásady na ochranu soukromí vstoupit v platnost v únoru, silný odpor uživatelů však donutil Facebook je o tři měsíce odložit. Nedávno ustoupil ještě více, když oznámil, že pokud uživatel s novými podmínkami nebude souhlasit, WhatsApp se přepne do režimu omezené funkcionality (původně nemělo být možné aplikaci dále používat), přičemž mu bude neustále „vyskakovat“ upozornění vyzývající jej k přijetí aktualizovaných zásad. Facebook kvůli novým podmínkám používání služby nyní „dostal přes prsty“ od německého úřadu na ochranu osobních údajů.

Spolkový úřad pro ochranu dat a svobodu informací BfDI (Der Bundesbeaufragte für den Datenschutz und die Informationsfreiheit) vydal zprávu, která popisuje problémy, jež s aktualizovanými zásadami WhatsAppu má. Podle zástupce úřadu Johannese Caspara nová pravidla nejsou v souladu s nařízením EU GDPR, které bylo zavedeno pro všechny společnosti, jež nakládají s údaji zákazníků, zaměstnanců nebo uživatelů.

Úřad vydal tříměsíční zákaz, jenž Facebooku zapovídá pokračovat ve shromažďování dat německých uživatelů, a požádal panel regulačních orgánů EU na ochranu osobních údajů, aby jeho krok následoval.

Facebook v reakci na to uvedl, že rozhodnutí německého regulátora vychází z „fundamentálního nepochopení“ záměru, který aktualizované zásady sledují, a dodal, že krok úřadu mu v zavedení nových zásad nezabrání.

Dnes nejčtenější

.