Zavřít reklamu

Globálně populární komunikační platforma WhatsApp dostala v Irsku pokutu ve výši 225 milionů eur (zhruba 5,7 miliardy korun). Důvodem je podle tamních úřadů porušení GDPR.

Irský Úřad pro ochranu osobních dat (Data Protection Commission – DPC) udělil pokutu proto, že WhatsApp Ireland nebyl schopen poskytnout uživatelům nezbytné informace o ochraně jejich dat a nesplnil své povinnosti týkající se transparentnosti. Jde o o nejvyšší pokutu, kterou kdy úřad uložil, a druhou nejvyšší pokutu udělenou organizaci podle nařízení EU GDPR (General Data Protection Regulation; Obecné nařízení o ochraně osobních údajů).

DPC ve svém usnesení o udělení pokuty konstatuje, že WhatsApp nebyl schopen zpracovávat uživatelská data zákonným, férovým a transparentním způsobem, poskytovat informace ohledně toho, jak jsou data shromažďována, „ve stručné, transparentní, srozumitelné a snadno přístupné formě za použití jednoduchého jazyka“, informovat uživatele, kde jsou jejich data ukládána, jaký je účel shromažďování těchto dat a kdo je dostává, a konečně, WhatsApp podle DPC selhal v tom, že neinformoval uživatele, kdy byly jejich údaje získány a zpracovány třetími stranami a odkud tyto údaje pocházely.

WhatsApp v reakci uvedl, že pokuta je „zcela nepřiměřená“ a že se hodlá odvolat. Ústy svého mluvčího také řekl, že dotyčné problémy se týkaly zásad, které platily v roce 2018. „WhatsApp je odhodlaný poskytovat bezpečný a soukromý prostor. Pracovali jsme na tom, abychom zajistili, že informace, jež poskytujeme, jsou transparentní a úplné a budeme v tom pokračovat i nadále,“ dodal mluvčí.

Dnes nejčtenější

.