Zavřít reklamu

Google je jedním z největších poskytovatelů internetových služeb na světě. Kvůli svému globálnímu dosahu a obřímu byznysu se musí vyrovnávat s velkým množstvím soudních sporů. Z různých částí světa přicházejí zprávy, že americký technologický gigant zneužívá svého dominantního postavení k potlačení menších společností. Poslední taková zpráva nyní přišla z Itálie – tamní antimonopolní úřad vyměřil Googlu pokutu ve výši 102 milionů eur (přes 2,5 miliardy korun).

Italský antimonopolní úřad „tučnou“ pokutu Googlu udělil za to, že neumožnil ve své aplikaci Google Auto fungování aplikace firmy Enel JuicePass, která nabízí uživatelům služby pro vyhledávání a rezervaci dobíjecích stanic pro elektromobily na mapách a která by tak konkurovala Mapám Google.

Úřad konstatoval, že Google má dominantní postavení na trhu, které mu prostřednictvím operačního systému Android a obchodu s aplikacemi Google Play umožňuje ovládat přístup vývojářů aplikací ke koncovému uživateli.

Nejde o první pokutu, kterou musí Google řešit. Na konci minulého roku dostal od francouzského úřadu na ochranu osobních údajů pokutu 100 milionů eur, jelikož jeho sledovací funkce cookies porušovaly příslušná nařízení.

Dnes nejčtenější

.