Zavřít reklamu

Společnost Google i nadále vyvíjí nemalé úsilí na to, aby zlepšila soukromí a bezpečí svých uživatelů. Nedílnou součástí této snahy je vylepšování šifrování u jejích aplikací a služeb. Řada služeb od Googlu nově získává funkci šifrování na straně klienta (CSE). Které to jsou?

Nedlouho poté, co se funkce šifrování na straně klienta dočkaly aplikace a služby Google Disk, Dokumenty Google, Prezentace Google, Tabulky Google a Google Meet, je v rámci platformy Workspace tato funkce všeobecně dostupná také v aplikacích a službách Gmail a Kalendář Google. Služba šifrování na straně klienta je určena především pro organizace, které pracují s citlivými daty nebo s daty, která podléhají regulacím. Šifrování na straně klienta zároveň umožňuje firmám přímo kontrolovat a spravovat šifrovací klíče a také službu správy identit pro přístup k uvedeným klíčům. Vložené obrázky, přílohy a další citlivé údaje budou zašifrovány ještě předtím, než se dostanou na servery Google, a nebude možné je dešifrovat společností Google ani jinými externími stranami.

Platforma Workspace již nějakou dobu využívá k šifrování dat šifrovací knihovny secure-by-design. Šifrování na straně klienta posouvá stávající možnosti šifrování na další úroveň tím, že zajišťuje, aby zákazníci měli výhradní kontrolu nad svými šifrovacími klíči – a tím i úplnou kontrolu nad přístupem ke svým datům. V aplikaci Gmail se nyní na konci pole pro zadání adresáta objevuje ikonka zámku, kde je možné povolit další šifrování, v Kalendáři Google se zase objevuje ikonka štítu. Šifrování na straně klienta v Gmailu a Kalendáři je nyní k dispozici pro zákazníky Google Workspace Enterprise Plus, Education Plus a Education Standard.

Dnes nejčtenější

.