Zavřít reklamu

Scamy nejrůznějšího typu jsou bohužel v dnešní době čím dál rozšířenějším fenoménem. Spolu s masivním rozmachem technologie umělé inteligence (AI) bylo jen otázkou času, kdy podvodníci začnou právě umělou inteligenci zneužívat ve svůj prospěch.

Umělá inteligence se v posledních měsících skloňuje snad ve všech možných pádech. Společnosti jako Microsoft a Google se snaží tuto technologii zakomponovat do řady svých aplikací, produktů a služeb. Pravdou je, že umělá inteligence má obrovský potenciál využití v celé řadě různých oblastí. Umělá inteligence dokáže generovat texty, obrázky i hudbu, umí „pracovat“ s algoritmy i databázemi a umí celou řadu dalších užitečných věcí. Spolu s jejím masovým šířením začínají být ale čím dál patrnější také stinné stránky této technologie, která je zatím nepříliš dostatečně regulovaná.

Nejnovějším příkladem jsou hlasové generátory s umělou inteligencí, které se používají k podvodům na lidech. Software pro generování hlasu pomocí umělé inteligence se v poslední době dostává na titulní stránky novin i zpravodajských serverů, a to většinou většinou kvůli krádežím hlasů hlasových herců. Zpočátku stačilo pár vět, aby software přesvědčivě reprodukoval zvuk a tón řečníka. Od té doby se technologie vyvinula do té míry, že k přesnému napodobení stačí několik sekund dialogu. Deník The Washington Post přinesl v této souvislosti zprávu, podle které se někteří uživatelé stávají oběťmi podvodníků, kteří se vydávají za jejich blízké.

Populárním nástrojem AI je ChatGPT:

Jeden z případů se například týkal staršího páru, který prostřednictvím bitcoinového terminálu poslal podvodníkovi přes 15 000 dolarů poté, co uvěřil, že mluvil se svým synem. Hlas vytvořený s pomocí umělé inteligence manžele přesvědčil, že jejich syn má problémy se zákonem poté, co při autonehodě zabil amerického diplomata. Útočníci ve většině případů cílí zejména na starší osoby, které představují nejzranitelnější cíle. Zatímco podvodníkům vydávajícím se za známé osobnosti je poměrně snadné nepodlehnout, případy, kdy se podvodník vydává za některou z blízkých osob, mohou být zejména pro starší nebo méně zkušené uživatele náročnější na zpracování. Odborníci v těchto případech radí podezřelou konverzaci ukončit a přímo kontaktovat danou osobu.

Dnes nejčtenější

.