Zavřít reklamu

Po loňských problémech společnost Samsung Foundry zaznamenala zlepšení v podobě nárůstu podílu svých 4nm čipů, které prošly procesem kontroly kvality. Business Korea prostřednictvím Wccftech hovoří o tom, že druhá největší slévárna na světě po globálním lídrovi TSMC je připravena 4nm čipy vyrábět hromadně. Tato technologie zvyšuje počet tranzistorů čipů, což vede k většímu výkonu a energetické efektivitě.

Potíže ve výrobě společnosti Samsung Foundry vedly Qualcomm k přesunutí výroby Snapdragon 8+ a Snapdragon 8 do TSMC, včetně a nadcházejícího Snapdragonu 8 třetí generace. Na 3nm čipech staví aktuálně Apple a letos si vyhradil veškerou 3nm produkci TSMC. I díky tomu bude Snapdragon 8 třetí generace také vyráběn pomocí 4nm technologie.

Očekávaný iPhone 15 Pro a iPhone 15 Ultra by mohly být jediné telefony využívající 3nm SoC v roce 2023 a Google Tensor 3 pro řadu Pixel 8 je tak ideálním adeptem k tomu, aby byl vyroben pomocí 4nm procesních postupů nové generace společnosti Samsung. Započetí hromadné výroby pomocí 4nm technologie třetí generace se očekává již někdy během první poloviny tohoto roku.

Samsung Foundry featured-img
Zdoj: Samsung Foundry

Vezmeme-li v potaz, že Google s největší pravděpodobností přijde s řadou Pixel 8 během čtvrtého čtvrtletí tohoto roku, je velmi pravděpodobné, že čipové sady Google Tensor 3 budou vyrobeny s využitím 4nm postupů. Ostatně Pixel 7 a Pixel 7 Pro již mají pod kapotou 4nm čipy druhé generace Tensor 2, přičemž nasazení týchž lze předpokládat u Pixel Fold, Pixel Tablet a Pixel 7a, jejichž uvedení na trh se také očekává v tomto roce.

Je zajímavé, že TSMC i Samsung plánují od příštího roku vyrábět 4nm čipy ve Spojených státech. TSMC má továrnu ve Phoenixu v Arizoně, zatímco závod Samsung Foundry s novou 4nm výrobní linkou stojí v texaském Tayloru.

Společnost TSMC uvedla, že doufá v dodávky 2nm čipů zákazníkům v roce 2026. Samsung loni v říjnu vypracoval plán, který počítá s 2nm výrobou v roce 2025 a následně 1,4nm v roce 2027. Je otázkou, jakým způsobem do celé situace vstoupí Intel, který uvedl, že se chce vyrovnat TSMC a Samsung Foundry v roce 2024 a následně znovu získat vedoucí postavení.

Dnes nejčtenější

.