Zavřít reklamu

V rámci Google for Games Summit společnost oznámila spuštění bezplatného strojového překladu pro Android aplikace. To představuje pro vývojáře značné usnadnění a umožní spouštění jejich aplikací v sedmi jazycích.

S největší pravděpodobností budou překlady aplikací využívat stejnou technologii, která pohání Překladač Google. Prostřednictvím XML nebo CSV souborů bude možné překládat záznamy a popisy produktů. To znamená pro vývojáře Androidu úsporu času i prostředků, které by jinak museli vynaložit na tradiční překlad.

Nejde o první případ, kdy se Google snaží pomoci vývojářům oslovit globálnější publikum. Dnes společnost nabízí prémiovou překladatelskou službu, kde programátoři platí za přeložené slovo. Samozřejmě, že placený překlad bude jistě na jiné úrovni než ten strojový, je ale skvělé, že Google nyní nabízí i bezplatnou alternativu.

Lze zde spatřovat hned 3 výhody. Vývojáři mohou ušetřit peníze a zároveň zpřístupnit své aplikace uživatelům v jiných regionech, uživatelé budou mít k dispozici více aplikací ve svém rodném jazyce a  Google tak může budovat silnější, globálnější ekosystém aplikací pro Android.

Google_Play_ilustr._obr.

Pro strojový překlad aplikací bude zapotřebí ze strany tvůrců softwaru, jen aby provedli upload ve svém primárním jazyce a poté vybrali jazyky, do kterých chtějí překládat. Google pak automaticky přeloží texty do vybraných jazyků. Po dokončení si mohou vývojáři stáhnout výsledky a začlenit je do své práce.

Prozatím umožní Google bezplatný překlad do sedmi jazyků. Konkrétně čínštiny, francouzštiny, němčiny, indonéštiny, japonštiny, portugalštiny a španělštiny. Jejich výčet chce ale v budoucnu rozšířit o další.

Aktuálně není ještě funkce strojového překladu dostupná všem vývojářům. Je potřeba přihlásit se do programu předběžného přístupu. Možná, že jsme o krok blíže okamžiku, kdy se na Google Play i díky strojovému překladu začne v budoucnosti objevovat více aplikací v češtině.

Dnes nejčtenější

.