Zavřít reklamu

Už 4. října nás čeká představení řady Google Pixelů 8, máme ale i výhled na dobu budoucí, tedy alespoň s ohledem na plánované čipy, které by měly smartphony společnosti pohánět.I když víme, že Google ve velkém pracuje na skutečně vlastním čipu Tensor pro rok 2025, nová zpráva vrhá trochu světla na mezeru, kterou je Tensor G4, tedy čipová sada, která se objeví v roce 2024 v řadě Pixel 9.

Očekává se, že třetí iterace Google Tensoru bude poměrně velkým upgradem oproti předchozím modelům. Bude vybavena mnohem modernějším hardwarem, dostane nové rozvržení, 4nm výrobní proces Samsungu a zjevný upgrade chlazení. Jenže to bude až za dva roky. Jak to tak vypadá, příští rok může být trochu nuda.

V případě Tensoru 4 v Pixelech 9 půjde jen o mírné vylepšení oproti Tensoru G3. Svědčí o tom i fakt, že Tensor G3 má kódové označení „Zuma“, Tensor G4 ale jen „Zuma Pro“. Čip bude pořád od Samsungu a bude zjevně založen na vývojové desce „Ripcurrent 24“, na rozdíl od desky „Ripcurrent“ u Tensoru G3. Co je vlastně nového, je v tuto chvíli těžké říci, ale kódová označení jasně naznačují jen poměrně malou aktualizaci.

Zpráva z počátku roku zmiňuje, jak Google posunul zcela vlastní čip na delší vydání. Nyní nás sice čekají Pixely 8, kdy tedy ani Pixely 9 nebudou pro Google výjimečnými modely. Těmi právě budou až Pixely 10 v roce 2025, kde to společnosti nahrává do karet i právě označením zařízení, ve kterém bude tepat pro ni revoluční čip. Ten zatím nese kódové označení „Laguna Beach“, přičemž základní deska je „ChallengerDeep“.

Dnes nejčtenější

.