Zavřít reklamu

Bezdrátové nabíjení je v posledních letech hodně oblíbené, a kromě telefonů jej vídáme i v chytrých hodinkách nebo třeba u bezdrátových sluchátek. Jeden z mínusů u těch menších zařízení jsou velké nabíjecí cívky, které jsou vyžadovány pro standard Qi. Navíc nejsou ani příliš levné a zvyšují výslednou cenu produktu. Nově se však objevila možnost nabíjení přes NFC čip, která řeší oba problémy standardu Qi.

Ano, čtete správně. Stejná technologie, která se používá k bezkontaktním platbám telefonem, se může využít i k nabíjení. NFC Fórum nedávno schválilo novou specifikaci bezdrátového nabíjení pro napájení malých zařízení. Nový standard nevyžaduje pro přenos energie žádnou další anténu, která by mohla zvýšit náklady.

Je tu však zatím jeden háček. Přes NFC funguje prozatím jen 1W nabíjení, což znamená, že je nyní určeno opravdu jen pro malá zařízení. Na druhou stranu i klasické bezdrátové nabíjení přes Qi standard začínalo na podobných hodnotách a v současné době už můžeme vidět i 30W bezdrátové nabíjení. Je to tak spíše otázkou času, než se i nabíjení přes NFC alespoň mírně zrychlí. Rozhodně by mohlo jít o zajímavou alternativu k Qi nabíjení u chytrých hodinek a bezdrátových sluchátek.

Dnes nejčtenější

.