Zavřít reklamu

Řada chytrých náramků Xiaomi Mi Band je obrovsky oblíbená po celém světě, včetně České republiky. Hlavním důvodem je skvělý poměr ceny a výkonu. Dnes jsme se dočkali představení očekávané páté generace, která přináší hned několik novinek v čele s větším displejem nebo magnetickým nabíjením. A jak je na tom očekávané placení přes NFC?

Už dávno před představením se spekulovalo nad tím, že tento rok přinese Xiaomi placení přes NFC i do zbytku světa. Mluvilo se dokonce o spolupráci s Google Pay. Po dnešním představení se však stále musíme spolehnout pouze na spekulace. Mi Band 5 se totiž představoval v Číně a akce byla určena čínským uživatelům. Maximálně tak můžeme potvrdit to, že náramek existuje i v NFC verzi a placení v Číně se stále podporuje, podobně jako u předchozích generací. Odpověď k placení ve zbytku světa se dozvíme později tento rok, jakmile Xiaomi představí globální verzi Mi Band 5.

Naštěstí zbylé funkce náramku Mi Band 5 už budou identické, takže se můžeme již dnes podívat, co bylo připraveno. Displej náramku je o 20 procent větší a má velikost 1,2 palců, rozlišení je 126 x 294 pixelů. Maximální jas displeje je 450 nitů. Druhou větší novinkou je změněný způsob nabíjení, nově se nabíječka k náramku přidělává pomocí magnetů. To ulehčí manipulaci a zajistí i to, že je náramek správně připevněn k nabíječce. Bohužel to však znamená i to, že nabíječka není kompatibilní se staršími verzemi Mi Band.

Xiaomi Mi Band 5
Zdroj: Xiaomi

Vylepšeno bylo i měření aktivit. Celkově dokáže Mi Band 5 měřit jedenáct sportů a také menstruační cykly. Nově náramek nabídne zobrazení PAI, tedy osobního fitness cíle. Skóre PAI bere v potaz srdeční tep, zdraví, věk, hmotnost a průměrné tepové hodnoty během aktivit. Každý uživatel má tak zcela unikátní PAI, které by měl udržovat na co nejvyšších hodnotách. Splnění denních cílů u PAI ve výsledku dá uživatelů mnohem více, než třeba klasické splnění 10 tisíců kroků.

V neposlední řadě bylo u Mi Band 5 vylepšeno sledování spánku, nově uživatelé uvidí i REM fázi. Náramku nechybí ani barometr nebo možnost využít jej k ovládání fotoaparátu v telefonu. Baterie má kapacitu 125 mAh, na jedno nabití vydrží náramek až 14 dní. Cena základní verze Mi Band 5 je 189 CNY, v přepočtu cca 630 Kč bez DPH. Verze s NFC vychází na 229 CNY, v přepočtu bez DPH cca 760 Kč. Prodej v Číně začíná 18. června.

Dnes nejčtenější

.